Één brugwachter voor 31 bruggen in Amsterdam


Datum: 05-12-2015 - Bron: Cobouw

The Magere Brug (
Foto Wikipedia:  The Magere Brug ("Skinny Bridge") is a bridge over the river Amstel in the city centre of Amsterdam

Eenendertig bruggen en sluizen in Amsterdam krijgen één brugwachter. Royal HaskoningDHV krijgt de opdracht voor het ontwerp en het regelen van de contracten met de uitvoerende partijen.

Brugwachter is een uitstervend beroep.

Veel brugwachtershuisjes wachten op een creatieve herbestemming. Cultureel erfgoed als je geluk hebt. Maar steeds meer huisjes zijn aanhangsels bij een brug of een sluis, en al jaren niet meer in gebruik. Af en toe komt een ramenlapper langs, zodat het huisje niet te veel detoneert met zijn omgeving; dat is alles.

De bediening van bruggen en sluizen wordt steeds meer op afstand gedaan. Camera’s op hoge palen ernaast, en een gezaghebbende stem achter de luidspreker. De stem is van de brugwachter die verantwoorderlijk is voor steeds meer bruggen en sluizen. Die brugwachter zit verderop in een controlekamer en houdt steeds meer bruggen en sluizen in de gaten.

Royal Haskoning gaat 31 sluizen en bruggen onder handen nemen

In Amsterdam mag advies-, ingenieurs- en projectmanagementbureau Royal Haskoning DHV 31 sluizen en bruggen onder handen nemen. Doel is ze vanuit één locatie te bedienen. Opdrachtgever is Waternet. Het waterbedrijf is in de regio Amsterdam verantwoordelijke voor het zuiveren van afvalwater, het maken van drinkwater en het op peil en schoon houden van het oppervlaktewater. Opdrachtgevers zijn Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam.

Grachten

Met de nieuwste technieken voor de aansturing van de bruggen en sluizen moeten de boten zonder al te veel hinder door de grachten van Amsterdam kunnen varen. Royal HaskoningDHV gaat de elektrotechnische ontwerpen maken. Ook gaat het bedrijf de constracten voor de uitvoering regelen.

Laatst toegevoegd