Op 9e Nationale Sluizenstudiedag 1e prijs Ir.D.F. Woudagemaal in Lemmer


Datum: 05-10-2015 - Bron: Friesemeren

Op de 9e Nationale Sluizenstudiedag  heeft  de stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland (HSSN) de jaarlijkse sluizenrestauratieprijzen toegekend.

Op de 9e Nationale Sluizenstudiedag† heeft† de stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland (HSSN) de jaarlijkse sluizenrestauratieprijzen toegekend.† Uit zes genomineerde restauraties koos de deskundige jury drie sluizen die opvielen door de kwaliteit van het werk.† Burgemeester Veldhuijzen† van Gorinchem reikte de prijzen uit op de Sluizenstudiedag die op 30 september in zijn gemeente plaatsvond.

Ir.D.F. Woudagemaal in Lemmer

De eerste prijs ging naar het Wetterskip Frysl‚n voor de restauratie van de keersluis van het Ir.D.F. Woudagemaal in Lemmer. De keersluis aan de IJsselmeerzijde is op een perfecte manier in oude glorie hersteld. Zowel in cultuurhistorisch als in technisch opzicht kan de restauratie als voorbeeld dienen voor de wijze waarop met dergelijke objecten omgegaan dient te worden. Speciale waardering werd uitgesproken voor de uitgebreide beschrijving van het restauratietraject.

Tweede prijs† restauratie van de Zuidersluis en de Noordersluis in het Polderhoofdkanaal

De tweede prijs werd gewonnen door de gemeenten Opsterland en Smallingerland voor de restauratie van de Zuidersluis en de Noordersluis in het Polderhoofdkanaal. De jury had grote waardering voor het feit dat deze twee sluizen letterlijk onder het zand vandaan zijn gehaald en gerestaureerd. Er is daarmee een nieuwe vaarverbinding ontstaan waar de waterrecreatie veel gebruik van maakt.

Stolwijkerschutsluis in Gouda

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard kreeg de derde prijs voor de restauratie van de Stolwijkerschutsluis in Gouda. Met deze restauratie is opnieuw een scheepverbinding gecreŽerd tussen de Krimpenerwaard en de Hollandsche IJssel.

Laatst toegevoegd