Nederland Maritiem Land en HISWA promoten het TU Delft Solar team


Datum: 28-01-2014 - Bron: Hiswa

De oude boot van de TU- Delft. Een jaar lang bouwen 30 studenten van de TU Delft aan de totstandkoming van wat de snelste solar boat aller tijden moet worden. Speciaal voor één gelegenheid: de World Cup For Solar Powered Boats. Nederland Maritiem Land is zo gecharmeerd van de solar challenge,  dat ze onder andere het team van de TU Delft geadopteerd hebben. Tot aan de race promoot HISWA namens Nederland Maritiem Land het team.

Nederland Maritiem Land en HISWA promoten het TU Delft Solar team

Herbert van Oord, manager Arbeidsmarkt en Scholing bij HISWA: “We willen het project gebruiken om te laten zien hoe leuk het is om in de maritieme wereld te werken. In deze sector heb je tijdens je studie en tijdens je werk kans om aan innovatieve projecten te werken.”

De studenten komen allen van een andere opleiding; Maritieme Techniek, Industrieel ontwerpen, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Technische Informatica en Technische Natuurkunde. Het team wil door het maken van een zonneboot, de wereld laten zien wat er mogelijk is met zonne-energie. De studenten doen in het team een schat aan praktijkervaring op. De studenten van de TU Delft zijn zo enthousiast dat 12 van hen er zelfs hun studie een jaar voor hebben onderbroken. Tomas te Velde, de teammanager van het team zegt hierover: ‘De kans om zo’n groot project op eigen kracht te runnen krijg je nooit tijdens je studie.’

Winnen

Het doel is om de race te winnen. Hoe het team dit gaat bereiken is nog geheim tot de HISWA Amsterdam Boat Show. Daar presenteert het team het ontwerp. Dat deze boot nog sneller moet zijn dan de vorige staat vast. Kenmerkend voor TU Delft zijn de draagvleugels die in 2010 als eerste door het Solar Team zijn geïntroduceerd. Met de draagvleugels wordt de gehele romp uit het water getild, waardoor er minder waterweerstand is. Grote uitdaging daarbij is om te zorgen dat de boot stabiel blijft. Gelukkig is het team daar voor deze editie weer in geslaagd.

Het is niet de eerste keer dat de TU Delft een Solar Boat bouwt. Sinds 2006 doet elke twee jaar een nieuw team van de universiteit mee aan de Dong Energy Solar Challange. Dit jaar varen de teams zo snel mogelijk van Blauwestad naar Leeuwarden. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Dong Energy Race dat er zowel in Groningen en Friesland gevaren wordt. Het TU Delft Solar Boat team heeft de race al twee keer gewonnen en is daarmee recordhouder.

De DONG Energy Solar Challenge is van 28 juni tot en met 5 juli

Laatst toegevoegd