Skūtsjes op valreep toch op SAIL Amsterdam 2015


Datum: 07-07-2015 - Bron: Uit Zeilen

sail Amsterdam foto Watersportbank

SAIL 2015 leek voorbij te gaan zonder de aanwezigheid van wedstrijd skūtsjes, het belangrijkste Friese nautische erfgoed. Vanuit hun overtuiging dat skūtsjes niet mogen ontbreken op SAIL hebben Rosalie Brundel-Fakkeldij en Floriaan Zwart deze handschoen opgepakt en gaat er een vloot van 8 tot 10 skūtsjes deze zomer richting Amsterdam. De skūtsjes gaan strijden om de SAIL bokaal tijdens wedstrijden op het IJ met bezoekers van SAIL die hun plek aan boord kunnen winnen.

Skūtsjes mogen niet ontbreken tijdens SAIL Amsterdam

Nadat er zowel vanuit de IFKS als de SKS geen initiatief is gekomen om met skūtsjes richting SAIL Amsterdam te gaan hebben Rosalie en Floriaan deze handschoen opgepakt. In samenwerking met de Stichting SAIL hebben zij een programma opgesteld waarbij de ‘gewone gasten’ gaan ervaren hoe dit varend erfgoed springlevend is. Zowel Rosalie als Floriaan zijn actief in Friesland op het gebied van skūtsje evenementen. Door een panklaar voorstel bij Stichting SAIL neer te leggen hebben zij de gehele nautische organisatie van deze skūtsje experience op zich genomen.

Sponsors en relaties varen mee

Zonder sponsors kunnen de skūtsjes in Friesland niet wedstrijd zeilen. Ieder deelnemend skūtsje vaart buiten de wedstrijden om dan ook met sponsors en relaties om hen te bedanken voor hun steun aan het varend erfgoed. Voor meer informatie over deze mogelijkheden kunt u contact opnemen met Floriaan Zwart of één van de deelnemende skūtsjes.

Win een eigen skūtsje met je team; Facebook actie SAIL Amsterdam

De skūtsjes gaan het water op met 4 eigen wedstrijd bemanningsleden en 9 gasten die deze wedstrijd ervaring kunnen winnen. Via de officiėle Facebook pagina van SAIL Amsterdam (www.facebook.com/sail.nl) kan een team zich aanmelden inclusief team naam en motivatie. Vrijdag 10 juli wordt de eerste ronde winnaars bekend gemaakt.

Skūtsjesilen op het IJ is een grote uitdaging

Na een korte training en een palaver wordt er gestreden op het krappe IJ. Schippers en bemanning moeten alles uit de kast halen om met de valwinden, windshifts en de onervaren gasten het skūtsje als eerste over de finish te loodsen.
Rosalie Brundel-Fakkeldij en Floriaan Zwart
Rosalie is eigenaar van de Klassieke Rederij en woont in Gaastmeer. Ze is tevens eigenaar van skūtsje Dicky van der Werf die wordt geschipperd door haar man Martijn Fakkeldij. Rosalie is één van de initiatiefnemers van de IFKS Businessclub en al jaren actief op het gebied van skūtsje zeilevenementen.
Floriaan Zwart is eigenaar van Uit-Zeilen; een nautisch zeilevenementen bureau welke actief is op 5 locaties in Nederland. Floriaan is eigenaar en schipper van skūtsje Ut en Thśs en is woonachtig te Sneek. Floriaan is met zijn bedrijf Uit-Zeilen één van de grotere skūtsje arrangementen aanbieders in Zuidwest Friesland.

Laatst toegevoegd