Vrijdag 17 oktober start de STRONTRACE van Workum naar Warmond vs.


Datum: 12-10-2008 - Bron: Strontrace

In Workum is het in de (noordelijke) herfstvakantie altijd feest. Dan wordt daarvandaan de Strontrace gehouden, maar ook de Beurtveer en de Visserijdagen. Drie zeilevenementen waarbij traditionele zeilschepen en vissersscheepjes puur op wind- en menskracht hun kunsten vertonen. Deze indrukwekkende uittocht van ruim zeventig schepen vindt plaats op maandag 20 oktober, rond het middaguur. En het weekend daarvr draait Workum al warm. Met Liereliet, internationaal festival van maritieme muziek, vanaf vrijdagavond 17 oktober.

Traject Strontrace
De Strontrace gaat van Workum (Friesland) naar Warmond (Zuid-Holland); dwars foto Rensje Plantingaover het IJsselmeer, door Amsterdam, Haarlem, de Ringvaart, dan terug over de plassen en weer over het IJsselmeer. De bemanning moet hele stukken bomen (met een vaarboom het schip vooruit duwen) en jagen (met touwen het schip vooruit trekken, vanaf de kant), op plekken waar niet gezeild kan worden zoals sluizen en vaste bruggen, Net als vroeger.
Bij de Beurtveer gaan passagiersschepen zeilend allerlei IJsselmeerhavens langs. En de vissers vissen zeilend op de ouderwetse manier. Op woensdag 22 en zaterdag 25 oktober is er een visafslag in Workum, waar de vangst wordt verkocht.Klompzeilen voor kinderen
Kinderen kunnen ook alvast oefenen met zeilen: tijdens de wedstrijd Klompzeilen op zaterdagmiddag. Wie mee wil doen moet zelf zijn klompschip maken en een schipperslied schrijven. Het lied van de winnaar wordt na het zeilen tijdens een speciaal (shanty)kinderconcert gespeeld en gezongen.

Maandag vanaf een uur vertrekken dan al die zeilschepen. Iedereen mag meehelpen om ze naar het IJsselmeer te trekken, want de schepen moeten eerst door een kilometerlange vaart van 't Soal, die vaak te smal is om te zeilen. Dat is prachtig om mee te maken.
Woensdag 22 oktober is men van harte welkom in cultureel centrum De Klameare. Theaterman Bart Reindersma speelt dan een voorstelling over de Legende van de Vliegende Hollander: een spannend verhaal. In De Klameare hangen foto's van de Strontrace en de visserijdagen, vroeger en nu.

Volledige Programma klik hier

Extra activiteiten en feestelijkheden

- Vrijdagochtend 17 oktober om 11.00 uur bij de vuurtoren van Workum: Reid de Jong, grondlegger van het evenement, ontvangt het eerste exemplaar van de postzegel die speciaal voor dit jubileum uitgebracht wordt door het Zeilvaart College Workum (ontwerp Letty Swart; tekening Bart Reindersma; oplage 1000).

- Zondag 19 oktober, tussen een en twee uur, in Scheepstimmerwerf De Hoop (naast de sluis): presentatie van de dvd's die vorig jaar gefilmd zijn; van klompzeilen, Liereliet (internationaal festival van maritieme muziek) tot Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen. Bij aanmelding vooraf ligt de hoofdfilm daar voor de pers klaar.

- Zondag 19 oktober, 20.00 uur: theaterconcert met internationale maritieme muziek, op de barkentijn Aphrodite, middenin de bomvolle havenkom (zeventig traditionele schepen!). Gratis toegankelijk voor iedereen.

- Maandag 20 oktober, 12.00 uur lunch/borrel, in Scheepstimmerwerf De Hoop, voorafgaand aan het startschot van Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen (om 13.00 uur).

- Amerikaanse spektakel-shantygroep Bounding Main geeft eerste Nederlandse concerten tijdens Liereliet, internationaal festival van maritieme muziek. Andere artiesten: Patrick Biard & Miguel Denain uit Frankrijk, Derek & Julia uit Engeland, evenals Johnny Collins en Jim Mageean. Van Nederlandse bodem Nanne & Ankie, Scric der See en 't Scheepsfolk.

Laatst toegevoegd