Passantenhaven Drachtstervaart gereed en bruggen geplaatst


Datum: 27-10-2015 - Bron: Gemeente Smallingerland

Passantenhaven DrachtstervaartIn het project Drachtstervaart is weer een aantal mijlpalen bereikt: de bruggen zijn geplaatst, de passantenhaven is gereed en ten westen van de Pijp is de verbinding gemaakt met het open water. Daarmee stroomt het water van de vaart nu tot aan het carillon.

Foto: Gemeente Smallingerland

Op vrijdagmiddag 30 oktober viert de gemeente Smallingerland de opening van de  passantenhaven. Dit wordt gecombineerd met een ander heugelijk feit, namelijk dat het ‘Būtenstfallaatster’ skūtsje De Jonge Trijntje na een restauratie van bijna drie jaar weer in de vaart is. Deze winter krijgt De Jonge Trijntje een prominente ligplaats bij  de nieuwe passantenhaven. Dicht bij het centrum van Drachten, waar zij in haar oude glorie voor een ieder te bewonderen is. Ook andere historische schepen komen gedurende de wintermaanden in de Drachtstervaart te liggen.

Aansluitend op het middagprogramma van 30 oktober heeft de middenstand aan het Moleneind een feestelijk en muzikaal programma opgesteld voor vrijdagavond en zaterdag 31 oktober. Deze vinden plaats in de tent op het terrein bij de passantenhaven.

Het programma op vrijdag 30 oktober is als volgt:

15.00 uur Start vlootschouw
16.00 uur Aankomst De Jonge Trijntje bij de passantenhaven Moleneind, met achtereenvolgend een voordracht van gemeentedichter Bruinsma; een speech van wethouder Van der Leck; de officiėle ingebruikname van De Jonge Trijntje door gedeputeerde Poepjes en wethouder Ketelaar en tot slot een dankwoord door de voorzitter van Stichting De Jonge Trijntje, de heer Van der Zaag.
21:00 uur: Optreden van TWARRES - Miriam Timmer en begeleiding

Zaterdag 31oktober

In de passantenhaven liggen schepen afgemeerd. Naast De Jonge Trijntje liggen het Drachtster skūtsje, het Philips skūtsje, de eeuwenoude houten boeier de Albatros en het pas gerestaureerde beurtvaartschip St. Michael uit Oudega in de Drachtstervaart. In de tent worden maritieme activiteiten georganiseerd, zoals touw knopen en fok hijsen voor de jeugd, een doorlopend filmvoorstelling over de restauratie van de Jonge Trijntje, boekverkoop “de Jonge Trijntje herboren”, muziek en een Rad van Fortuin. In de Drachtstervaart aan het Moleneind is een Floating market met streekproducten.
21:00 uur: Auke Busman en band - bekend van de Voice of Holland

Het complete programma van vrijdagavond 30 en zaterdag 31 oktober leest u volgende week in Breeduit.
 
Bezoekers van de vlootschouw kunnen hun auto het beste plaatsen bij VV Drachten aan de G. Boelensstraat. Dit parkeerterrein ligt op 5 minuten loopafstand van het Moleneind. Op het Moleneind ZZ geldt een vergunninghouderszone. Ook is er de mogelijkheid om te parkeren op het Kiryat Onoplein (max. 3 uur parkeren met blauwe schijf) of in de Parkeergarage Raadhuisplein (tarief  €2,50,- per dag). De parkeermogelijkheden zijn met borden aangegeven.

Restauratie skūtsje 'de Jonge Trijntje' afgerond
Restauratie skūtsje 'de Jonge Trijntje' afgerond Foto: Stichting De Jonge Trijntje.

Laatst toegevoegd