Verplaatsing van de lichtopstand Den Oever naar de Oostkade


Datum: 20-03-2017 - Bron: Hollandse Kroon

De verplaatsing van de lichtopstand in Den Oever is morgen gerealiseerd. De verplaatsing krijgt een bijzonder karakter omdat Defensie haar hulp had aangeboden om dit project uit te voeren. De gietijzeren vuurtoren werd in vier delen gedemonteerd, verplaatst en weer op zijn nieuwe locatie opgebouwd. De lichtopstand staat nu op grond van Rijkswaterstaat en heeft geen nautische functie meer, maar kent wel een rijke historie(externe link).

Verplaatsing van de lichtopstand Den Oever naar de Oostkade - foto Watersportbank

Het is voor Den Oever een opsteker dat de vuurtoren wordt behouden. De verplaatsing is al langer bekend en gaat nu daadwerkelijk plaatsvinden. Defensie verleent haar medewerking en neemt dit project van 13 tot en met 21 maart voor haar rekening. Genisten van de Koninklijke Landmacht, om precies te zijn 103 Constructiecompagnie uit Wezep, voeren de verplaatsing uit. Dit is voor de genisten een unieke gelegenheid om hun constructievaardigheden te trainen.

Vervoer van de vuurtoren

In de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 maart heeft het vervoer van de vuurtoren plaatsgevonden. Dit ging met diepladers en hiervoor is gedurende enkele uren een rijbaan van de A7 afgekruist.

Waddenpoort Den Oever

De verplaatsing van de vuurtoren van Den Oever is een van de projecten die horen tot het programma Waddenpoort Den Oever. Dit programma is bedoeld om Den Oever een economische impuls te geven en haar toeristische functie te vergroten. Waddenpoort Den Oever maakt deel uit van het programma De Nieuwe Afsluitdijk. De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen”. Meer informatie over Waddenpoort Den Oever en de overige projecten zie www.deafsluitdijk.nl link). Op 21 maart staat de vuurtoren op haar nieuwe plek.

10-12-2015
Vuurtoren Den Oever verhuist naar Noorderhaven
DEN OEVER Voor schippers op de Waddenzee en het IJsselmeer wordt het binnenkort goed opletten als ze in de buurt van Den Oever komen. Hun ijkpunt, de 130 jaar oude gietijzeren rode vuurtoren, wordt namelijk verplaatst naar de Noorderhaven. Lees verder >>

Laatst toegevoegd