Olympische 470 binnenkort in het Scheepvaartmuseum


Datum: 16-08-2013 - Bron: Watersportverbond

Berkhout-Westerhof 470 Het Watersportverbond schenkt de 470 waarmee Lobke Berkhout, samen met Marcelien de Koning in 2008 olympisch zilver won, aan Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Symbolische vaart

Op zaterdag 17 augustus zeilt Lobke, samen met haar olympische partner van 2012 Lisa Westerhof de boot naar de museumsteiger. Na deze symbolische laatste vaart dragen ze samen met Marcelien de Koning de 470 over aan Elisabeth Spits, conservator schepen van Het Scheepvaartmuseum.

Een podium

Het Watersportverbond schenkt de olympische 470 om topzeilen bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Zeilen is olympisch gezien een van de meest succesvolle Nederlandse sporten. ‘Deze sport verdient in Nederland een nog groter podium’, aldus Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond. Het Scheepvaartmuseum is de ultieme plek om de zeilsport in een positief daglicht te zetten.

Elisabeth Spits zegt over de schenking: ‘Met het opnemen van deze olympische 470 in de collectie van Het Scheepvaartmuseum krijgt het internationale zeilsucces van Nederland een verdiende plaats in de nationale scheepvaarthistorie.’

Topsport vereeuwigd

Berkhout WesterhofIn de 470-klasse won Lobke Berkhout vijfmaal het wereldkampioenschap. Met Marcelien de Koning veroverde ze in Beijing (2008) olympisch zilver. Daarna zette ze haar carrière voort in de Delta Lloyd kernploeg van het Watersportverbond. Met Lisa Westerhof won ze olympisch brons op de Spelen van 2012 in Londen.
De zeilsters zijn al dagelijks te zien in ‘De Zeereis’. Het spannende virtuele avontuur op zee, één van de dertien tentoonstellingen in Het Scheepvaartmuseum. Daar staat ook een model van hun 470-klasse zeilboot. ‘ Met het opnemen van de ‘echte’ olympische 470 in de collectie krijgt het zeilsucces van Nederland een verdiende plaats in de nationale scheepvaarthistorie’ aldus Elisabeth Spits.

De boot zal voorlopig ondergebracht worden in het depot van Het Scheepvaartmuseum. De 470 met Lisa en Lobke is al dagelijks te bewonderen tussen 09.00 en 17.00 uur in de virtuele Zeereis in Het Scheepvaartmuseum.

Laatst toegevoegd