KNRM sleept gestrand zeiljacht Libertas uit branding bij Noorderhoofd.


Datum: 22-10-2011 - Bron: KNRM

Tijdens het uitvaren op de Nieuwe Waterweg werd het zeiljacht waargenomen net voor de branding op het strand. Na deze constatering werd gelijk het KNRM reddingstation Ter Heijde om assistentie gevraagd. Het was tenslotte de KNRM reddingboot George Dijkstra die het zeiljacht uit de branding heeft gered en naar de Berghaven gesleept.

Kort filmpje op Youtube:

Donderdagmiddag 20 oktober om 16.50 uur werden de Hoekse KNRM redders gealarmeerd door Den Helder Rescue. De melding betrof een zeiljacht in problemen 1 mijl Noord van het Noorderhoofd.

Oorzaak gebroken roer

Het zeiljacht had bij de aanloop van de Maasmond zijn roer gebroken. Zodoende werd het schip speelbal van de golven en de Noordwestenwind. Het jacht strandde tenslotte 100 meter Noord van de pier op het strand.

De bemanning van de KNRM reddingboot George Dijkstra hebben een "broek" rond de boot aangebracht om zo, op alle punten, voldoende kracht te kunnen zetten. De KNRM reddingboot Jeanine Parqui heeft de sleep begeleid tot in de Berghaven waar om 19.30 uur werd aangemeerd. De politie heeft de Russische familie vanaf het strand onder haar hoede genomen zodat zij met wat warms konden bijkomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bemanning van het stalen zeiljacht Libertas, gekocht in Vinkeveen, had zich al in veiligheid gebracht en wachtte op het strand. De bemanning bestond uit een Russisch gezin die deze vakantie het schip naar Rusland wilde varen. Alleen de vader kon in gebrekkig Engels vertellen wat er was gebeurd.

Laatst toegevoegd