Kritisch geluid over Fries windmolenbeleid bij Pingjum aan de afsluitdijk


Datum: 11-12-2015 - Bron: Waddenvereniging

Pingjum is een klein Fries dorpje ten oosten van de plaats waar de Afsluitdijk de Friese kust bereikt. Ooit lag het aan de Middelzee, een inham van de Waddenzee. Heel mooi is dat te zien aan de oude ringdijk die bekend staat als de Gouden Halsband. In de jaren ’80 was het een van de eerste dorpen met een eigen windmolen.

Veertig tot zestig windturbines

Het hele dorp profiteert nu nog steeds van de opbrengst van de dorpsmolen. Zo staat er een prachtig energieneutraal schoolgebouw dankzij de wind die er altijd waait. Heel anders wordt het als er plannen komen om rond het dorp een van de grootste windmolenparken van Friesland te realiseren. Veertig tot zestig windturbines moeten er komen, van elk tweehonderd meter hoog. Filmmaker en bezorgde Pingjumer Jeroen Hoogendoorn besluit met zijn camera het proces te volgen. 

'Kafka in Friesland'

 Meer dan drie jaar is hij getuige van het wel en wee van het actiecomité, de rol van de overheid en projectontwikkelaars. Een van de geinterviewden omschrijft het als 'Kafka in Friesland', Jeroen Hoogendoorn heeft het over 'een filmische docusoap' die 'leest als een jongensboek, maar verontrust als een Deense dramaserie.' Benieuwd naar deze film? Om de documentaire Onderstroom af te kunnen monteren, heeft Jeroen Hoogendoorn nog 20.000 euro nodig. Hiervoor is hij deze week een crowdfundingsactie gestart. Meer informatie over de film en de actie is te vinden op www.cinecrowd.com/onderstroom.

Laatst toegevoegd