Plastic Whale bakt unieke skateboards van plastic doppen op festivals


Datum: 15-10-2015 - Bron: Plastic Whale

Plastic Whale bakt unieke skateboards van plastic doppen

Plastic Whale presenteert het eerste skateboard van Festivalplastic ter wereld. Amsterdammers bakken unieke skateboards van plastic doppen

Plastic Whale, the plastic fishing company presenteert op 14 oktober tijdens ADE Green haar nieuwste plan: WasteBoards, skateboards gemaakt van doppen die tijdens festivals worden ingezameld. DJ’s Joris Voorn en Patrice Baumel overhandigen het allereerste WasteBoard van Festivalplastic aan Staatssecretaris Mansveld, als onderdeel van het ondertekenen van de Green Deal Afvalvrije Festivals. Tijdens het Amsterdam Dance Event zamelt DGTL festival, WasteBoards’ partner, plastic doppen in waarvan tenminste 150 special edition ADE WasteBoards gemaakt worden. Bovendien ontwerpt DJ Fabrice Baumel een Limited Edition WasteBoard die in een oplage van 10 gemaakt wordt. Die WasteBoards kunnen vanaf 2 november worden besteld. Het is de ambitie van WasteBoards om vanaf 2016 op diverse festivals aanwezig te zijn met hun Mobiele WasteBoard Bakkerij. Het eerste festival na het ADE wordt DGTL festival in maart 2016.

WasteBoards: skateboards gemaakt van plastic doppen

Het procedé om WasteBoards te maken is relatief eenvoudig: de verzamelde doppen worden in een mal gedaan en in een hete oven gestopt. Na enkele uren haal je de mal uit de oven en is het WasteBoard klaar. Het mooie is dat elk WasteBoard volledig uniek is door de afwisseling van de kleuren van de doppen.

Waarde creatie van plastic afval

Plastic zwerfafval is een groot probleem, ook op festivals. De doelstelling van WasteBoards is om bezoekers van festivals bewust te maken dat plastic niet langer gezien moet worden als afval, maar als waardevolle grondstof. WasteBoards oprichter Marius Smit: “Als men de waarde in iets zien, dan gaan ze er anders mee om, binnen de hele keten, van producent tot consument. Daarom willen wij mooie, verrassende producten maken van plastic afval en zoveel mogelijk mensen betrekken in het proces.”

Ambitie: de eerste Mobiele WasteBoard Bakkerij ter wereld

Ambitie: de eerste Mobiele WasteBoard Bakkerij ter wereldHet grote plan achter WasteBoards is een Mobiele WasteBoard Bakkerij. Met deze Bakkerij wil WasteBoards aanwezig zijn op diverse grote festivals in Nederland maar ook ver daarbuiten. Met de Bakkerij worden tijdens het festival WasteBoards gebakken van de doppen die tijdens het betreffende festival worden ingezameld. Het eerste festival in 2016 staat al vast: DGTL festival. Jasper Goossen, directeur van DGTL festival: “Het plan van WasteBoards past perfect bij DGTL Revolution, het duurzaamheidsproject binnen DGTL festival. Daarom zijn wij ontzettend trots dat we als eerste festival WasteBoards gaan bakken op ons festival. Ik ben er heilig van overtuigd dat vele festivals zullen volgen omdat dit voor organisatoren een fantastische manier is om de bezoekers van hun festival bewust te maken van het plastic afval probleem. ” Marius Smit: “Naast festivals zijn de mogelijkheden legio. Zoals WasteBoards voor scholen, gemaakt van doppen die schoolkinderen hebben ingezameld. Maar het zou helemaal fantastisch zijn als we een WasteBoard Bakkerij op andere plekken in de wereld kunnen starten. Hoe cool zou het zijn om WasteBoards te bakken van plastic doppen uit de favellas van Rio de Janeiro? Dan stimuleer je direct de lokale economie…”

Crowdfunding

Op 2 november start WasteBoards met crowdfunding. Dan kan men een van de 10 Limited Edition DJ Boards ontworpen en gesigneerd door DJ Fabrice Baumel bestellen, 150 special edition DGTL ADE WasteBoards, of een van de 50 WasteBoards gemaakt van doppen die door Plastic Whale uit de Amsterdamse grachten zijn gevist. WasteBoards zijn te bestellen vanaf €99. De opbrengsten van de crowdfunding worden gebruikt voor de productie van de WasteBoards en ontwikkeling van de Mobiele WasteBoard Bakkerij.

Over WasteBoards

WasteBoards is een nieuw initiatief van Plastic Whale, the plastic fishing company. Plastic Whale werd in 2011 opgericht door Marius Smit met de uitdaging om een boot te bouwen van plastic afval. Inmiddels is Plastic Whale uitgegroeid tot een organisatie die bestaat uit een stichting en een BV. De stichting organiseert publieke evenementen zoals Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen en een scholenprogramma. Plastic Whale BV organiseert bedrijfsevenementen en exploiteert boten die gemaakt zijn van Amsterdams Grachtenplastic. De vloot bestaat nu uit drie sloepen, maar deze winter worden daar drie bij gebouwd. Met WasteBoards breidt Plastic Whale haar activiteiten op het water uit naar aan land, met nieuwe doelgroepen. De doelstelling van Plastic Whale is immers om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de waarde van plastic als grondstof. 

Over DGTL

DGTL drijft op elektronische muziek, techniek, kunst en duurzaamheid. Binnen deze facetten is DGTL met haar partners constant op zoek naar de nieuwste technische innovaties die een blijvende impact kunnen maken op de beleving van haar bezoekers en op de manier waarop festivals worden georganiseerd. De duurzaamheidstak genaamd; DGTL Revolution, zet zich in voor het verduurzamen van DGTL en de Dance scene. De focus van DGTL Revolution ligt op het reduceren van de CO2 uitstoot en awareness en verduurzaming creëren binnen de thema’s energie, water, food, transport en plastic afval. Na drie succesvolle edities van DGTL festival, de avonden tijdens Amsterdam Dance Event en de eerste editie van DGTL Barcelona, heeft DGTL al veel plastic afval verzameld.
Gedeeltes hiervan zijn hergebruikt. Hier zijn bijvoorbeeld prullenbakken van gemaakt en 3D geprinte zonnebrillen van geproduceerd. WasteBoards wordt de nieuwe eindbestemming van de DGTL doppen. Let’s start a Revolution!

Over Green Deal Afvalvrije Festivals

Amsterdammers bakken unieke skateboards van plastic doppen

De Nederlandse evenementenbranche is met meer dan 700 festivals en 21 miljoen bezoeken per jaar een belangrijke sector voor de economie. Evenementen en festivals kunnen een grote bijdrage leveren aan reductie in de milieubelasting. Festivalorganisatoren hebben bovendien een enorm bereik en willen zo bewustwording en gedragsverandering stimuleren bij bezoekers en medewerkers. De Green Deal Afvalvrije Festivals is een afspraak tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de acht grote Nederlandse festivalorganisatoren Welcome to the Future, Mysteryland, Zwarte Cross, Extrema Outdoor, Solar Weekend, DGTL, Into The Great Wide Open, Amsterdam Open Air, Nederland Schoon en Green Events Nederland. Doel: festivals verduurzamen door afval te verminderen, beter te scheiden en meer te recyclen.

Laatst toegevoegd