VOR: Als navigator niet uitsluitend op overzeilers vertrouwen.


Datum: 12-12-2014 - Bron: Vaarwinkel

Team Brunel kijkt achteruit naar de achtervolger DongFeng
Team Brunel kijkt achteruit naar Dongfeng

Navigator Wouter Verbraak van het op een rif gelopen onfortuinlijke Team Vestas Wind gaf deze week toe dat hij een navigatiefout heeft gemaakt wat uiteindelijk tot de stranding van het zeilschip heeft geleid. Om fouten in de toekomst te voorkomen is het belangrijk van eerdere fouten te leren en dat kan alleen als de ware en complete toedracht van een ongeval bekend is. Zijn toelichting en weergave van zijn visie op wat gebeurd is, verdient daarom veel respect.

"check - double check".

En ik denk dat elke navigator hiervan kan leren en dat wij ons terdege bewust moeten zijn van de beperkingen van de navigatiemiddelen die ons ter beschikking staan. En dus "check - double check".

In het kort komt er op neer dat vlak voor de start een andere route naar de volgende haven werd gekozen. Door de drukte vlak voor de start was Verbraak niet in staat de route zorgvuldig te bestuderen en voor te bereiden. Hij vertrouwde er op dat hij eenmaal onderweg daar nog wel voldoende tijd voor zou hebben. Vervolgens heeft Verbraak toen en ook later nagelaten om de detailkaarten van het te varen traject goed te bestuderen. Ongelukkigerwijs stond het rif niet aangegeven op overzeilers op kleine schaal, maar was deze alleen zichtbaar op kaarten met een grotere schaal. Aan boord gebruikte men voornamelijk digitale kaarten en zoals Verbraak zelf zegt: "ik heb niet voldoende ingezoomd".

Eilanden niet getoond worden op kleine schaal kaarten.

Uiteraard werd direct na de stranding druk gespeculeerd over de oorzaak van de stranding. Zo zouden de kaarten van dit gebied erg oud zijn. De riffen en eilanden zijn ergens in 1846 in kaart gebracht en de British Admirality kaart van het gebied is van 1941. Maar de riffen en eilanden staan wel degelijk op deze kaarten en ook Google Maps geeft satellietfoto's waarop veel te zien is. Ook de digitale kaarten die van de papieren kaarten zijn afgeleid tonen de eilandengroep en omliggende riffen. Wel is het dus frappant dat de eilanden niet getoond worden op kleine schaal kaarten. Cartografie is vaak een kunst van het weglaten om een kaart leesbaar te houden en de gebruiker niet te laten verzuipen in de details. Maar dat betekent wel dat u als navigator niet uitsluitend op overzeilers kunt vertrouwen.

Bron: Jaap van Goor


Laatst toegevoegd