Goud en brons voor Nederlandse Paralympische zeilers


Datum: 06-09-2012 - Bron: NPC Nederland

Weymouth 6 september 2012 - Sonar-zeilers Udo Hessels, Mischa Rossen en Marcel van de Veen hebben definitief goud gewonnen op de Paralympische spelen van 2012. Het Nederlandse trio had al een onoverbrugbare voorsprong opgebouwd op 5 september en op 6 september werd vanwege te weinig wind niet meer gezeild. Thierry Schmitter pakte definitief het brons in de 2.4 mR-klasse. Schmitter stond derde in het klassement na tien races. Dat werd ook de einduitslag.

In een mogelijk laatste race had Schmitter nog een kans op zilver gehad, maar het gebrek aan wind deed die mogelijkheid teniet.?De medailles worden om 1800 uur lokale tijd in Weymouth uitgereikt op basis van de tien tot nu toe gevaren races.??

Goud voor Hessels, Van de Veen en Rossen is zeker

Goud voor Hessels, Van de Veen en Rossen is zeker Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen wisten op 5 augustus al dat ze zeker waren van het goud. Met twintig punten voorsprong konden ze niet meer ingehaald worden. Gisteren voelde die overwinning nog een beetje onwerkelijk voor de Nederlanders. En zo ook vandaag, na de afgelaste wedstrijd op 6 augustus.

Udo Hessels legt uit. “Het was een vreemde dag. Nog nooit zo ontspannen een laatste dag van een groot toernooi meegemaakt. Je we hadden wel willen varen maar dit is ook goed. Maar het goud moet nog steeds inzinken. Ik denk dat als we vanavond die medaille omgehangen krijgen, dat ik me het dan wel realiseer wat er gebeurd is.”

Stand
1 NED 20 pnt.
2 GER 40 pnt.
3 NOR 42 pnt.
4 FRA 42 pnt.
5 GBR 45 pnt.
6 AUS 47 pnt.
7 USA 48 pnt.
8 ....

Schmitter pakt het brons

Schmitter pakt het bronsDe Engelse Helena Lucas, de enige vrouw in 2.4mR vloot won het goud met 9 punten voorsprong op de Duitser Heiko Kroger en 11 punten op Thierry Schmitter. Lucas die bekend staat als lichtweer specialist zeilde heel sterk de hele week en was onaantastbaar. De Fransman Damien Seguin, Schmitter zijn rivaal werd uiteindelijk vierde.

Foto R. Langdon

Thierry Schmitter reageerde realistisch: Ik kwam met hoge verwachtingen. Ik heb al eens brons gewonnen dus heimelijk hoop je het beter te doen. Maar in hetzelfde moment realiseer je je ook dat het niveau in de sport in de afgelopen tien jaar enorm is gestegen. En als je dan brons wint moet ik er gelukkig mee zijn. Als je het in dat perspectief plaatst is het een goed gevoel.”

“Dat er vandaag niet gezeild wordt. Dat kan ik eenvoudig beantwoorden. We zijn zeilers. We doen niet aan zaalsporten, zwemmen, basketballers ofzo. We zijn outdoor sporters. We racen en strijden graag in en tegen de elementen en we moeten alle aspecten daarvan accepteren. Geen problemen mee dus.”

“Maandag zit ik weer in het kantoor als kostwinner van 5 kinderen variërend in leeftijd van 7 maanden tot 17 jaar. Het leven zal in elk geval heel anders worden maar ook goed. Er is tijd voor alles. Rio is ver weg, ik blijf zeker zeilen want al je eenmaal zeiler bent dan blijf je dat. Maar eerst moet ik tegemoet komen aan mijn verantwoordelijkheden thuis en dan zien we wel weer.”

“In de afgelopen jaren zat ik zo een 130 tot 150 dagen in de boot. Ik heb gelukkig een hele goede werkgever, de European Patent Office en die zijn heel trost op me, maar ze verwachten ook prestaties op het werk.”

“Het niveau was heel hoog deze week. Ik had dat ook wel verwacht, maar mogelijk uit een andere hoek. Het waren voornamelijk omstandigheden met weinig wind. Dat is in het voordeel van Helena (Lucas). Maar zo is het zeilen nu eenmaal, dat is duidelijk. Bijvoorbeeld met meer wind zouden de Duitser en de Fransman het beter doen. Ik ben heel allround, bijna altijd in de top drie. Dus dit is klaarblijkelijk waar ik hoor. Als ik het zo zie is iedereen happy en kan ik tevreden naar huis,” besluit Schmitter lachend.

Stand
1 Lucas GBR 26 pnt.
2 Kroger GER 35 pnt.
3 Schmitter NED 37 pnt.
4 Seguin FRA 44 pnt.
5 ....

Laatst toegevoegd