Superspannend in de 2.4mR klasse;Thierry Schmitter zelf niet tevreden


Datum: 01-09-2012 - Bron: Watersportverbond

In de 2.4mR klasse was er een groep van vier zeilers die goed voor de dag kwamen. Waaronder uiteraard Schmitter zelf, zijn grote concurrent de Fransman Damien Seguin. de Engelse Helena Lucas en de Duitser Heiko Kroger. De Fransman stond even op een tweede plaats in het algemeen klassement maar verloor later op de dag een protest tegen de Canadees voor een overtreding op de startlijn. Daardoor kelderde de Franse zeiler Seguin in het klassement. Helena Lucas scoorde het beste resultaat. De enige vrouw in de 2.4mR vloot kent het water en heel goed en heeft hele goede snelheid voor de wind.

Schmitter zelf was verre van tevreden.

Thierry Schmitter Ik heb vandaag niet zo goed gevaren. Maar ook niet zo slecht dat het allemaal verloren is. Ik heb een waarschuwing gehad dat iedereen heel erg scherp is. Iedereen is agressief en vaart op de top van hun kunnen“Ik heb vandaag niet zo goed gevaren. Maar ook niet zo slecht dat het allemaal verloren is. Ik heb een waarschuwing gehad dat iedereen heel erg scherp is. Iedereen is agressief en vaart op de top van hun kunnen. Dit niveau heb ik nog niet eerder gezien. Elke foutje wordt afgeschaft. Je kan niets laten liggen.”

Schmitter is niet zo heel erg bezig met het klassement. Er kan nog veel veranderen. Na vijf wedstrijden mag iedereen bijvoorbeeld zijn of haar slechtste resultaat niet meer meetellen.

“Alles is zo dicht op elkaar, na twee wedstrijden kan je er zo weinig van zeggen. Ik kan beter leren van die dingen die ik niet goed gedaan heb om morgen nog scherper te zijn. Dat is wat ik nu denk. Mijn starts waren echt niet goed. De tweede was zelfs dramatisch. De wedstrijd begint bij de start. Wil je de serie goed varen moet je ook goed kunnen starten. Dankzij mijn goede snelheid en hoogte kan ik het nog goed maken. Morgen moet dat anders, veel scherper.”

Hoe is dat zo een eerste dag? Hier heb je vier jaar naar toegewerkt? “Eerste dag is gewoon de eerste dag, de kunst is je niet gek te laten maken omdat het de Paralympics zijn. Maar je moet wel genoeg spanning hebben. Het was voor mij de eerste dag van een belangrijke serie, zo heb ik het benaderd.”

foto R. Langdon

Sonar spanning in Weymouth

In de Sonarklasse, een drieman kielboot, hadden de Nederlanders een redelijke start. Maar Hessels, Van de Veen en Rossen raakten in race één gevangen tussen twee boten en verloren daarna het initiatief. Daarna wiste ze nog wel terug te zeilen naar een achtste plaats. In race twee ging het een stuk beter. In zeer uitdagende omstandigheden zeilde het trio zich goed naar voren en eindigden op een tweede plaats achter de Duitsers. In het klassement staan de drie Nederlanders nu op een vijfde plaats.

Udo Hessels was blij met het resultaat in die tweede race. “Wel blij met de tweede race, jazeker. De eerste was heel lastig, we raakten gevangen in het eerste kruisrak en konden onze weg niet meer terugvinden. We konden de drukverschillen op het water niet goed zien. Het leek allemaal vrij gelijk maar dat was het niet. Maar we bleven volharden en kwamen gelukkig nog terug naar acht. In de tweede race was ons idee om vrije wind te vinden en om meer het hoofd uit de boot te houden en beter naar de wind te kijken. Dat betaalde.”

Mischa Rossen voegde daar aan toe. “Dat was zeker een goede race die tweede. We hebben echt goed gezeild. Een lekker gevoel om deze dag zo af te sluiten.”

Website Paralympic team the Netherlands http://www.paralympisch.nl/homepage
Website Paralympische Spelen http://www.london2012.com/paralympics/
Website internationale zeilbond http://www.sailing.org/paralympics/london2012

 

Laatst toegevoegd