Volgende fase Rio 2016 vraagt andere coach Nacra17


Datum: 12-06-2014 - Bron: Watersportverbond

De Nacra 17 is na de Olympische Spelen van Londen benoemd als een van de tien nieuwe zeildisciplines. De nieuw ontwikkelde catamaran heeft in die korte tijd een enorme groei meegemaakt, evenals de zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg in deze gemengde klasse. Echter halverwege deze Olympiade stokt de progressie van het Nederlandse team in de Nacra 17. Hierdoor zijn het Watersportverbond en coach Sven Karsenbarg genoodzaakt de samenwerking te beëindigen.

Historie

 Onder leiding van ex-catamaranzeiler en coach Sven Karsenbarg werd met een ploeg van acht zeilers een start gemaakt in de winter van 2012. In 2013 won het team van Mandy Mulder en Coen de Koning het EK en Renée Groeneveld en Karel Begemann werden 4de op het WK.

 In 2013 bestond de Delta Lloyd Kernploeg in de Nacra 17 uit twee ervaren stuurvrouwen, Mandy Mulder en Renée Groeneveld, die beide al een Olympische Spelen hebben meegemaakt, gekoppeld aan twee ervaren catamaranspecialisten: Coen de Koning en Karel Begemann. Afgelopen winter nam reserve Steven Krol de plaats in van Begemann aan boord bij Renée Groeneveld.

“Volgende stap is nodig”

De laatste tijd hebben de buitenlandse concurrenten, vooral Frankrijk en Australië, behoorlijk progressie geboekt. Het Nederlandse team verliest terrein. Vooral op het gebied van snelheid doen de andere landen het beter. Ideaal gezien zou Karsenbarg de coach van het team blijven, versterkt met een specialist op het gebied van snelheid en materiaal.

 Het valt hoofdcoach Ian Ainslie zwaar deze beslissing te moeten nemen.
“Sven was de perfecte coach voor dit uitdagende project. Zijn managementkwaliteiten en zijn kwaliteiten op coachingsvlak hebben ervoor gezorgd dat we heel snel progressie geboekt hebben, ondanks het aan boord hebben van twee weliswaar hele goede, maar relatief onervaren multihull-stuurvrouwen. Sven zorgde voor een harmonieuze overgang van acht individuele zeilers naar twee topteams. Er werd echter in de laatste periode te weinig vooruitgang geboekt op het gebied van snelheid. De resultaten dit jaar waren niet zoals ze zouden moeten zijn. In deze nagelnieuwe multihull-klasse volgen nieuwe technieken zich snel op, en kennis van boot- en materiaal-ontwikkeling is cruciaal. We hebben meer specifieke high tech catamarankennis nodig.”

Sven Karsenbarg: “Doel van deze campagne is altijd geweest het winnen van een Olympische medaille in de Nacra 17 in Rio.Ainslie vervolgt: “Mede ingegeven door het beperkte budget hebben we gekozen om te gaan zoeken naar iemand die het team een 'speedboost' kan geven. Daar nemen we tot het WK in Santander (september) de tijd voor. Deze periode zal uitdagend zijn voor het team. De zeilers hebben nog steeds een hechte relatie met Sven en we zijn hem zeer dankbaar voor zijn kwaliteiten en inzet. Maar we moeten de volgende stap nu nemen.”

Sven Karsenbarg: “Doel van deze campagne is altijd geweest het winnen van een Olympische medaille in de Nacra 17 in Rio. Met veel enthousiasme en energie hebben we daar de laatste twee jaar aan gewerkt, en er staan nu twee topteams. De behoefte van het team, in deze fase, kan ik nu niet invullen. Ik zal ze zeker blijven ondersteunen daar waar dat gewenst is in de volgende fases."

Foto's daaronder team Mulder/De Koning (fotograaf Laurens Morel), daaronder portret Sven Karsenbarg (fotograaf Jesus Renedo).

Laatst toegevoegd