Windsurfen keert terug als Olympische sport ten koste van kiteboarden


Datum: 11-11-2012 - Bron: Watersportverbond

Nieuwegein / Dun Lahoghaire, 10 november – Tijdens de ‘november-bijeenkomst’ van de internationale zeilfederatie ISAF heeft de ‘General Assembly’, met daarin vertegenwoordigers van alle bij de ISAF aangesloten landen, besloten dat windsurfen weer terugkeert als een van de tien Olympische zeildisciplines voor Rio 2016.

Rijsselberge tijdens olympische spelen

Foto Richard Langdon

Met andere woorden, de General Assembly (algemene ledenvergadering) verwerpt, met een zeer kleine marge van 51% van de stemmen, het eerder genomen besluit van de ISAF Council (regiovertegenwoordigers). Van de 143 aangesloten landen waren 114 landen aanwezig tijdens deze General Assembly.

Wat er verder aan vooraf ging

Tijdens de 2011 ISAF november bijeenkomst zijn de tien Olympische soorten evenementen gekozen door de ISAF Council. Daarin werd de keuze tussen kiteboarden en windsurfen nog open gelaten om meer onderzoek te kunnen doen naar de argumenten voor en tegen. Vervolgens werden dit voorjaar de type boten en materiaal gekozen voor deze evenementen. Daar gaat een advies van de ‘ISAF events committee’ aan vooraf. Deze conceptkeuze van de ISAF Council voor kiteboarden in plaats van windsurfen leidde snel tot vele reacties. Mede omdat deze keuze in strijd was met het advies van die eerder genoemde ISAF events committee. Deze commissie adviseerde ook nu weer voor windsurfen in de bestaande RS:X klasse.

Maurice Leeser directeur van het Watersportverbond zei het volgende;
“Het Watersportverbond is zeer ongelukkig met de gevolgde procedure en hoe dit naar buiten is gebracht. Het is een onderwerp waar grote verdeeldheid over heerst. Dan kan het niet zo zijn dat een conceptbesluit van de ISAF Council definitief wordt terwijl het nog niet goedgekeurd is door de algemene ledenvergadering. Dit is schadelijk voor de zeilsport. We zullen dit zeker aankaarten bij de ISAF.”

“Het Watersportverbond vond en vindt dat kiteboarden een eigen medaille verdient die niet ten koste moet gaan van het windsurfen. Nederland heeft samen met België en Luxemburg dit voorjaar voor het windsurfen gestemd en in deze laatste en allesbeslissende stemming van de General Assembly hebben wij ook voor het windsurfen gestemd.”

“Het Watersportverbond is blij met de duidelijkheid en dat iedereen nu weet waar hij aan toe is. Tevens is het positief dat de investeringen van de afgelopen jaren in het Olympische windsurfen en de successen die daarmee geboekt zijn, niet voor niets zijn geweest. Op naar Rio 2016.”

Rob Franken gekozen in ISAF Council

Rob Franken, bestuurslid van het Watersportverbond met de portefeuille wedstrijdzeilen en internationale zaken zal vanavond gekozen worden als vertegenwoordiger van Nederland, België en Luxemburg in de ISAF Council voor de komende vier jaar. Franken zei “De discussie over het functioneren van de Council en hoe die zich verhoudt tot de General Assembly speelt al een enige tijd en is nu weer heel actueel. Landen willen meer te vertellen hebben. Om die reden is het goed nu in de Council te kunnen zitten en dat aan te kaarten. Daar ligt een mooie uitdaging die vraagt om een oplossing.”

Marcelien de Koning niet gekozen

Zeilster Marcelien de Koning die drie keer Wereldkampioen werd in de 470 klassen en het Olympische zilver won in 2008 is tijdens deze ISAF meeting niet gekozen tot een van de vice-presidenten van de ISAF.

De ISAF Council

De ISAF Council is het belangrijkste beslissende orgaan van de internationale zeilbond. Voorzitter is de president van de ISAF samen met zeven vicepresidenten die allen vier jaar gekozen zijn in 2008. De council bestaat verder uit vertegenwoordigers van de 29 aangewezen leden die elk een regio van zeillanden vertegenwoordigen. Nederland heeft daarin samen met België en Luxemburg een enkele stem. En USA heeft bijvoorbeeld drie stemmen. Deze groep wordt aangevuld met vertegenwoordigers van Oceanic en Offshore Commissies, de ISAF klassencommissie, het vrouwenforum en de atletencommissie (geen stemrecht).

De General Assembly

Is de vergadering van alle bij de ISAF aangesloten bonden. Hierin heeft iedere land, groot of klein, dezelfde stem.

De huidige tien evenementen en klassen voor 2016 Olympisch zeilen
1. Mannen windsurfen RS:X
2. Vrouwen windsurfen RS:X
3. Mannen eenpersoons – Laser ?
4. Vrouwen eenpersoons - Laser radial ?
5. Mannen Skiff - 49er ?
6. Vrouwen Skiff – Mackay FX ?
7. Mannen twee personen - 470?
8. Vrouwen twee personen - 470?
9. Mix twee personen multihull - NACRA 17
10. Mannen (zwaar) eenpersoons - Finn

Laatst toegevoegd