Professionalisering wedstrijdzeilen door invoer bemanningslicentie


Datum: 01-03-2013 - Bron: Watersportverbond

Nieuwegein, 1 maart 2013 Niet nieuw, wel goed nieuws. Met ingang van 1 januari 2013 heeft het Watersportverbond de bemanningslicentie in het leven geroepen. De bemanningslicentie is een aanvulling op de reeds bestaande wedstrijdlicenties en geeft alle wedstrijdzeilers in Nederland zowel nationaal als internationaal een gezicht. De bemanningslicentie is vanaf woensdag 6 maart verkrijgbaar op watersportverbondonline.nl

Waarom een bemanningslicentie?

In de huidige situatie wordt alleen diegene met een wedstrijdlicentie, meestal de schipper, gehouden aan de naleving van de regels van wedstrijdzeilen. Met de invoer van de bemanningslicentie wordt de naleving van de regels een verantwoordelijkheid die gedragen wordt door de gehele bemanning.

Positieve geluiden op de invoer van de bemanningslicentie

Het Watersportverbond wil voor alle wedstrijdzeilers de zaken goed hebben geregeld. Bij andere wedstrijdsporten, zoals voetbal, wordt de verantwoordelijkheid van sporters al jaren geregeld via verenigingen. Voor de professionalisering van de zeilsport is het dragen van eigen verantwoordelijkheid in de sport een belangrijke stap, ook richting de Dopingautoriteit en het NOC*NSF.

De eerste geluiden vanuit diverse wedstrijdorganisaties en van zeilers op deze ontwikkeling zijn positief. De organisatoren vinden het een goede zaak dat voor iedereen dezelfde regels gelden en dat bekend is welke personen er tijdens hun evenement op het water aanwezig zijn.

Een wedstrijdlicentie is niet nieuw

Elke schipper die wedstrijden vaart met bemanning heeft een wedstrijdlicentie. Dat zijn er in Nederland op dit moment ca. 5.500. Voor het jeugdzeilen verandert er bijna niets, want 80% van de jeugd zeilt wedstrijden in een eenmansboot en is al in het bezit van een wedstrijdlicentie.

De invoer van de bemanningslicentie is wel goed nieuws

Met een bemanningslicentie committeer je je op een eenvoudige manier aan de regels van het wedstrijdzeilen, gesteld door het Watersportverbond en de ISAF. Hiermee is de eerlijke competitie beter gewaarborgd en kan er worden opgetreden tegen onsportief of oneerlijk gedrag, goed nieuws dus.

Kosten

Wedstrijdzeilers die lid zijn van een bij het verbond aangesloten vereniging betalen voor de bemanningslicentie het bedrag van 1 euro. Voor niet leden zijn de kosten 5 euro.

Aanvragen bemanningslicentie

De bemanningslicentie is niet alleen vanaf woensdag 6 maart aan te vragen op watersportverbondonline.nl, maar ook bij de stand van het Watersportverbond op de HISWA van 6 t/m 10 maart in hal 2, standnummer 02.222.

Laatst toegevoegd