Skutsjesilen 2015 - Joure winnaar op De Fluezen bij Elahuizen


Datum: 24-07-2015 - Bron: Skūtskjesilen

Veel toeschouwers op de wal

Elahuizen | 24 juli 2015 – Er stond op De Fluezen bij Elahuizen minder wind dan de voorgaande dagen. Desondanks werd door schippers en bemanningen weer gestreden voor elk plekje. Dirk Jan Reijenga (Joure) werd de vijfde dagwinnaar van dit SKS kampioenschap, terwijl we nog maar zes wedstrijden gezeild hebben.

Uitstel van de startprocedure

De wedstrijdcommissie hees na de klok van twee uur de gele vlag aan boord van het startschip en dat betekende uitstel van de startprocedure. Op dat moment stond er namelijk geen stabiele wind voor een eerlijke start. Na het verleggen van de startlijn konden de skūtsjes om 14.40 uur los. Drachten en Huizum hadden allebei een valse start en moesten terug om opnieuw te starten.

Kruisrak met breed veld

Lemmer kon de eerste plaats overnemen van Earnewāld (links)

Er lag een lang kruisrak naar de bovenste boei en het wedstrijdveld verspreidde zich breed over De Fluezen. Klassementsleider Earnewāld zette koers richting de vaargeul en dat bleek geen verkeerde keuze, want Gerhard Pietersma rondde als eerste de bovenboei. Verrassend was de nummer twee, want dat bleek Lodewijk Hzn. Meeter (Huizum) die na zijn valse start een fantastische slag had gemaakt. Joure kwam vanuit het midden van het meer en kon net achter Lemmer met een ‘opschietertje’ als vierde rond de ton.

Weinig wind meer taktiek

In het voordewindse rak was het zoeken naar de vlaagjes en ervoor zorgen dat een achteropkomend skūtsje niet de wind uit je zeilen hield. Lemmer gijpte eerder dan Earnewāld en kon de eerste plaats overnemen. Ook Joure, Langweer en d’Halve Maen passeerden het Earnewāldster skūtsje dat terugzakte naar de vijfde plaats. Het was een drukte van jewelste bij het ronden van de onderste ton, waar de skūtsjes soms wel met z’n vieren op een rij op af kwamen.

Tevredenheid bij Dirk Jan Reijenga (Joure)

Lemmer en Joure namen gedurende het verloop van de wedstrijd afstand van de nummer drie, Langweer. Voor de wind bleven de twee koplopers dicht bij elkaar en ook na het ronden van de bovenste boei volgden zij dezelfde koers langs de vele toeschouwers op de wal. Op weg naar de onderton maakte Albert Jzn. Visser een kapitale fout door te vroeg overstag te gaan. Hij dacht dat hij in één keer de boei zou kunnen halen, maar dat bleek niet het geval. Hij moest een extra slag maken en daarvan profiteerden de Jousters die juist wel een langere stuurboordslag langs de walkant maakten.

Earnewāld vandaag vierde

Het Jouster skūtsje Oeral Thśs gaf eenmaal op kop die eerste plaats niet meer uit handen. Na twee volle routes werd vlak voor het publiek op de wal de finish erin gelegd. Joure pakte de overwinning vóór Lemmer dat een ruime voorsprong behield op Johannes Hzn. Meeter van Langweer. Daarachter werd het nog flink spannend, want elk puntje is belangrijk in een kampioenschap. Earnewāld ging het laatste rak d’Halve Maen nog voorbij en eindigde als vierde.

Lodewijk Hzn. Meeter raakt finish boei

Berend Mink (d’Halve Maen) streed tot op de finish met Pieter Ezn. Meeter (Akkrum). Slechts twee seconden bleek uiteindelijk de voorsprong van Mink. Na de valse start hadden de Huzumers vandaag ook een valse finish. Het Huzumer skūtsje paste niet tussen d’Halve Maen en de finishboei en dus zeilde het er prompt overheen. Dat betekende draaien en opnieuw finishen en dat kostte Lodewijk Hzn. Meeter maar liefst vijf plaatsen. Drachten, ook vals gestart, passeerde als laatste de finishlijn.

©foto's Martin de Jong

Wedstrijduitslag Skutsjesielen 2105 Elahuizen, Fleuzen

Klassement na laatst gevaren wedstrijd

Klassement Skutsjesilen 2015


 DatumWedstrijdplaatsWaar het beste te volgen?
Za.18-07-2015GrouBij de Tijnje
Ma.20-07-2015De VeenhoopBij Iesicht
Di.21-07-2015EarnewāldBij het Sānemar
Wo.22-07-2015TerherneVanaf de pier
Do.23-07-2015LangweerVanaf het strand van het dorp
Vr.24-07-2015ElahuizenLangs de oever voor het dorp
Za.25-07-2015StavorenVanaf de IJsselmeerdijk
Ma.27-07-2015WoudsendVanaf de Indyk
Wo.29-07-2015LemmerVanaf de pier bij het strand
Do.30-07-2015LemmerVanaf de pier bij het strand
Vr.31-07-2015SneekVanaf het Starteiland

Laatst toegevoegd