Skūtsjesilen 2015: Grou wint spektakel bij Woudsend


Datum: 27-07-2015 - Bron: Skūtsjesilen

Joure op de vierde plaats vóór Sneek, Akkrum, Drachten, Lemmer en Leeuwarden

Woudsend | 27 juli – Onze weerman Piet Paulusma voorspelde het vanochtend al: ‘Het wordt wel spektakel bij Woudsend. Regenjas aan en paraplu mee.’ Dat had alles te maken met die stevige windkracht 5 die constant over de Hegemer Mar waaide en de fikse buien die zelfs nog extra wind met zich meebrachten. Het Grouster skūtsje zeilde van start tot finish aan kop en behaalde haar tweede overwinning van dit kampioenschap.

It Doarp Huzum op één oor

Alle skūtsjes kozen vandaag voor een reef in het tuig en ook de rabanden werden extra strak op de mast gezet. It Doarp Huzum kwam al in het eerste kruisrak binnen een minuut ‘op één oor te liggen’ en verliet de wedstrijd. De overige dertien skūtsjes zeilden in een dikke bui het lange kruisrak richting de bovenste boei. Langweer en Earnewāld waren onderin gestart en maakten een lange bakboordslag langs de Indyk. Grou, Sśdwesthoek en d’Halve Maen kozen voor een start bovenin bij het startschip en nu moest bij de boventon blijken wat de beste slag was. Vanuit de stuurboordkant konden Grou én Langweer uiteindelijk nog vóór de skūtsjes die over bakboord lagen om de ton. Earnewāld, ook vanuit de stuurboordkant, had wat minder geluk en kon pas als achtste de boei ronden.

Aan het begin van het tweede kruisrak maakte koploper Grou een korte stuurboordslag richting de vaargeul en vervolgens een lange bakboordslag op weg naar de bovenste ton. Langweer, Woudsend en Sneek volgden deze route, maar Joure, Heerenveen en Earnewāld gingen direct na de onderste ton overstag in de hoop naar voren te kunnen komen. Maar dit bleek niet het geval. Joure verspeelde de vijfde plaats aan Drachten en klassementsleider Earnewāld zakte zelfs vier plekken terug naar de twaalfde positie.

Koploper Douwe Azn. Visser (Grou)

Grou van start tot finish op kop

Voorin vergrootte koploper Douwe Azn. Visser (Grou) zijn voorsprong op Johannes Hzn. Meeter (Langweer). Ondanks dat in de volgende rakken niet veel positiewisselingen plaatsvonden, bleef het een prachtig spektakel om te zien. Skūtsjes die scheef in het water lagen. Schippers en bemanningen die hun uiterste best deden om toch een plekje naar voren te komen. Teake Klaas van der Meulen (Woudsend) zeilde fantastisch goed op zijn thuiswater en kwam steeds dichterbij Langweer. Ook Joure had een goede slag gemaakt en lag inmiddels vierde, vlak voor de Sneker Pan.

Afkortvlag op het startschip

Nadat twee volle routes gezeild waren, kwam de afkortvlag op het startschip De Zevenwolden en dus…finish! De Grousters behaalden onbedreigd de dagwinst. Daarachter leek het nog even spannend tussen Langweer en Woudsend, maar de Langwarders kregen de wind ruim in de zeilen en finishten als tweede vóór het Woudsender skūtsje. Joure eindigde als vierde en daarachter streden Sneek en Akkrum om plek vijf. Tenminste zo leek het, want Drachten schoof er nog net tussen en zo eindigden Jeroen Pietersma verdienstelijk als vijfde. Earnewāld verspeelde met een twaalfde plaats de koppositie in het klassement, die werd overgenomen door Langweer.

Ook de bemanning van Earnewāld doet haar uiterste best om naar voren te komen

©foto's Martin de Jong

SKS Skutsjesilen wedstrijduitslag Woudsend

Klassement na laatst gevaren wedstrijd

Klassement Skutsjesilen 2015


 DatumWedstrijdplaatsWaar het beste te volgen?
Za.18-07-2015GrouBij de Tijnje
Ma.20-07-2015De VeenhoopBij Iesicht
Di.21-07-2015EarnewāldBij het Sānemar
Wo.22-07-2015TerherneVanaf de pier
Do.23-07-2015LangweerVanaf het strand van het dorp
Vr.24-07-2015ElahuizenLangs de oever voor het dorp
Za.25-07-2015StavorenVanaf de IJsselmeerdijk
Ma.27-07-2015WoudsendVanaf de Indyk
Wo.29-07-2015LemmerVanaf de pier bij het strand
Do.30-07-2015LemmerVanaf de pier bij het strand
Vr.31-07-2015SneekVanaf het Starteiland


Laatst toegevoegd