Skūtsjesilen 2015: Sneker Pan 1e dagwinst op Lemmer II


Datum: 30-07-2015 - Bron: Skūtsjesilen

Vreugde bij de eerste dagwinst van de Sneker Pan

Lemmer II | 30 juli – Het was een prachtige zeildag bij Lemmer. Toeschouwers hebben volop kunnen genieten van een lange wedstrijddag. Tijdens de middagwedstrijd heerste, als vanouds, de Sneker Pan van start tot finish. Na die mooie derde plaats van vanochtend was het de eerste dagwinst van dit SKS kampioenschap voor Douwe Jzn. Visser en zijn bemanning.

Goede start belangrijk

Publiek Lemmer II Skutsjesilen 2015

Tijdens de ochtendwedstrijd was al gebleken hoe belangrijk een goede start is. Joure koos net als vanochtend voor een hoge start bij het startschip en met snelheid passeerde het skūtsje de startlijn. Sneek startte in het midden van de lijn en leek ook direct goed weg te kunnen komen. Maar bij het zeilen van zo’n kruisrak blijft het altijd weer de vraag: Welke slag is het beste? Stuurboord? Of toch bakboord? D’Halve Maen en Woudsend maakten een lange bakboordslag op weg naar de bovenwindse ton. Sneek was al eerder overstag gegaan en maakte een extra slag. Dit bracht de Snekers aan de leiding, want zij rondden als eerste de boei.

Langweer en Joure volgden vlak na elkaar en in het daaropvolgende voordewindse rak schoof de Oeral Thśs naar de tweede plek. Direct na de onderste ton zette de Jousters de aanval in, want die ochtendoverwinning smaakte naar meer. Terwijl Sneek over stuurboord langs het strand zeilde, koos Joure voor een bakboordslag over het midden van de baai. Ook Sneek maakte deze bakboordslag en bleef Joure bij het ronden van de ton nog voor. Wat Dirk Jan Reijenga de verdere wedstrijd ook probeerde, het lukte niet om dichterbij De Sneker Pan te komen.

Langweer in achtervolging op koplopers Joure en Sneek

Lemmer herstelde zich goed van een mindere wedstrijd in de ochtend en streed mee bij de voorste groep skūtsjes. Ook Berend Mink (d’Halve Maen) kon aansluiting vinden bij de zes skūtsjes voor hem. Grou, vanochtend nog vijfde, bevond zich in de achterste groep van zeven skūtsjes en zakte bij de onderton zelfs naar de laatste positie. Maar Douwe Azn. Visser vocht zich in de derde route terug in de wedstrijd en finishte uiteindelijk als achtste.

Sneek pakte overwinning en Joure op verdienstelijke tweede plaats

Na vier volledige routes kwam de finish erin. Vlak voor het publiek dat weer in grote getale op deze wedstrijd was afgekomen. Sneek pakte de overwinning en Joure finishte op een verdienstelijke tweede plaats. Ook Langweer zeilde weer een fantastische wedstrijd en eindigde als derde. De spanning in het klassement stijgt tot ongekende hoogte. Slechts 0,2 punt verschil tussen Joure en Langweer.

Bij het ronden van de laatste boei kwamen Lemmer en Earnewāld in aanvaring met elkaar, waardoor het laatstgenoemde skūtsje dusdanig averij opliep dat het de wedstrijd moest verlaten. Schipper Gerhard Pietersma raakte klem tussen het helmhout en de rand van het skūtsje en moest voor controle naar het ziekenhuis.

Na afloop van beide wedstrijden werden nog enkele protesten behandeld. Een protest van Earnewāld tegen Heerenveen werd afgewezen. En protest van Earnewāld tegen Lemmer is afgewezen op grond van art. 15.4. Earnewāld kreeg 14 punten.

©foto's Martin de Jong

SKS Wedstrijd uitslag Lemmer II

Klassement na laatst gevaren wedstrijd

Klassement Skutsjesilen 2015


 DatumWedstrijdplaatsWaar het beste te volgen?
Za.18-07-2015GrouBij de Tijnje
Ma.20-07-2015De VeenhoopBij Iesicht
Di.21-07-2015EarnewāldBij het Sānemar
Wo.22-07-2015TerherneVanaf de pier
Do.23-07-2015LangweerVanaf het strand van het dorp
Vr.24-07-2015ElahuizenLangs de oever voor het dorp
Za.25-07-2015StavorenVanaf de IJsselmeerdijk
Ma.27-07-2015WoudsendVanaf de Indyk
Wo.29-07-2015LemmerVanaf de pier bij het strand
Do.30-07-2015LemmerVanaf de pier bij het strand
Vr.31-07-2015SneekVanaf het StarteilandLaatst toegevoegd