Skūtsjesilen Heegermeer: Fantastische skūtsjestrijd Heerenveen winnaar


Datum: 22-07-2015 - Bron: Skūtsjesilen

Met een brūs voor de kop gingen de skūtsjes van start
©foto's Martin de Jong

Terherne | 22 juli 2015 – Opnieuw prachtige omstandigheden voor de SKS skūtsjes én de vele toeschouwers op en langs het water. Windkracht 3 tot 4 uit westelijke richtingen, het ruime water van de Snitser Mar en een zandloperroute met twee mooie kruisrakken waren de ingrediėnten voor een fantastische skūtsjestrijd. Winnaar werd het jubilerende skūtsje van Heerenveen: de 100-jarige Gerben van Manen.

Met een brūs voor de kop gingen de skūtsjes van start

Met een brūs foar de kop gingen de skūtsjes gedreven van start. Terwijl de meeste skūtsjes kozen voor een bakboordslag, ging Auke de Groot (Stavoren) aan de hoge kant over stuurboord van start. Daarmee had hij de vrije ruimte, maar bij de eerste boeironding bleek dit toch niet de beste slag. Heerenveen en Earnewāld waren onderin gestart en kwamen met een lange bakboordslag richting de wal uiteindelijk beter uit. Alco Reijenga (Heerenveen) pakte op eigen water direct de koppositie.

In het voordewindse rak schoof het skūtsjeveld weer in elkaar en met soms wel drie skūtsjes naast elkaar kwamen ze op de onderste ton af. Joure trachtte naar voren te komen, maar moest toch weer enkele skūtsjes voor laten gaan. Gelijktijdig met Huizum werd de boei gerond en de protestvlaggen kwamen al in het want. Dit werd echter niet tot over de finish doorgezet.

In het tweede kruisrak leek Earnewāld al wat dichterbij Heerenveen te komen, maar al die laverende skūtsjes gaf soms een vertekend beeld. De precieze volgorde werd pas duidelijk bij het ronden van de bovenste ton. En daar lag het Heerenveenster skūtsje nog altijd op de eerste plaats. Dit keer maakte Stavoren een prachtige slag en klom van de veertiende naar de achtste plaats. Berend Mink (d’Halve Maen) kwam juist helemaal verkeerd uit en kon de ton niet halen. Hij moest terug om hem alsnog te ronden.

Adviseur Jens Jongsma en schipper Alco Reijenga houden het wedstrijdveld in de gaten

Adviseur Jens Jongsma en schipper Alco Reijenga houden het wedstrijdveld in de gaten
©foto's Martin de Jong

Heerenveen, Earnewāld, Langweer en Woudsend vormden met elkaar een kopgroepje. Daarachter streden de neven Douwe Visser (Sneek en Grou) om de vijfde plek. Het werd stuivertje wisselen dat uiteindelijk in het voordeel van de Sneker Pan uitviel. Siete Ezn. Meeter (Leeuwarden) lag na het tweede kruisrak op de elfde plaats, maar kroop langzaam naar voren en finishte uiteindelijk op de zevende stek vóór Joure, dat achtste werd.

Woudsend zeilde op een mooie vierde plek

Voorin bleek de strijd nog lang niet gestreden. Want met het ruimen van de wind van west naar noordwest kreeg Earnewāld goede vlagen in het zeil en kroop de winnaar van gisteren steeds dichterbij. Na ruim anderhalf uur zeilen was de voorsprong van Heerenveen verkleind tot 0,25 seconden. Maar Alco Reijenga hield goed stand en anticipeerde fantastisch op de wisselende weersomstandigheden. Heerenveen, Earnewāld én het publiek konden zich opmaken voor een spannende finish. 

Hard werken voor de bemanning van Earnewāld

Hard werken voor de bemanning van Earnewāld
©foto's Martin de Jong

Wat Gerhard Pietersma ook probeerde, overstag en nog een keer overstag, Heerenveen sloeg elke aanval af. En dus pakte Alco Reijenga zijn eerste overwinning als schipper bij de SKS. Ook de strijd om de derde plek was nog spannend. Langweer moest alle zeilen bijzetten om Woudsend voor te blijven. En dat lukte. Sneek en Akkrum finishten met een protestvlag en moesten zich dus melden in de protestkamer. Het betrof een situatie met ruimte voor de wal; in dit geval de vaargeul. Het protest van Akkrum tegen Sneek werd toegewezen en dat van Sneek tegen Akkrum afgewezen. Sneek kreeg derhalve 14 punten.

Terugblik 2014 Snitser Mar

Vorig jaar werd op Terherne na de wedstrijd de vlag halfstok gehesen ivm Eerbetoon Skūtsjes aan de slachtoffes van de vliegramp. Vervolgens klonken om 16.00 uur twee saluutschoten, gevolgd door een minuut stilte. Inmiddels heeft de herdenking van deze ramp plaatsgevonden en zeilden de Skūtsjes op het Sneekermeer hun 4e wedstrijd.


©foto's Martin de Jong

Klassement 2015 na alle gevaren wedstrijden:

Klassement Skutsjesilen 2015


 DatumWedstrijdplaatsWaar het beste te volgen?
Za.18-07-2015GrouBij de Tijnje
Ma.20-07-2015De VeenhoopBij Iesicht
Di.21-07-2015EarnewāldBij het Sānemar
Wo.22-07-2015TerherneVanaf de pier
Do.23-07-2015LangweerVanaf het strand van het dorp
Vr.24-07-2015ElahuizenLangs de oever voor het dorp
Za.25-07-2015StavorenVanaf de IJsselmeerdijk
Ma.27-07-2015WoudsendVanaf de Indyk
Wo.29-07-2015LemmerVanaf de pier bij het strand
Do.30-07-2015LemmerVanaf de pier bij het strand
Vr.31-07-2015SneekVanaf het Starteiland


Laatst toegevoegd