Zelf je kunststof bootraam vervangen


Datum: 20-05-2015 - Bron: Kunsstof platen shop

Kunststoframenshop

In dit artikel zal uitleg worden gegeven over het vervangen van bootramen en de daarbij horende materialen en verwerkingsmogelijkheden. Dat bootramen aan vervanging toe zijn komt vaak door diepe krassen in de bestaande ramen, craquelé in het plexiglas of polycarbonaat (craquelé zijn de kleine haarscheurtjes die optreden bij verouderde ramen) en scheuren in het bestaande raam.

Materiaalkeuze

Op het gebied van kunststof bootramen is er keuze uit verschillende soorten materialen. Over het algemeen zijn bootramen gemaakt van plexiglas of polycarbonaat. Daarbij is er bij plexiglas nog de keuze in gegoten of gextrudeerde platen. Het verschil tussen deze twee soorten is het productieproces. De geëxtrudeerde platen zijn gewalste platen, waar meer spanning in zit. Voor het vervangen van een bootraam adviseren wij altijd de gegoten variant adviseren. Het is belangrijk dat het materiaal UV-werend is. Bij de goedkopere platen is dit niet altijd het geval.

Verschillen

Het verschil tussen polycarbonaat en gegoten plexiglas is met name de sterkte. Polycarbonaat is namelijk slagvast en 200x sterker dan plexiglas, daarnaast is polycarbonaat koud te vervormen zonder te scheuren en nagenoeg onbreekbaar.

De kleuren

In polycarbonaat en plexiglas zijn diverse ‘’smoke’’ tinten te verkrijgen; bruin, grijs, blauw en groen. De diverse tinten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, startende bij 3 mm tot wel 12 mm. Bij polycarbonaat dient bij de keuze van de kleur wel rekening te worden gehouden met de dikte van het materiaal. De kleur word namelijk donkerder naarmate de plaat dikker wordt. Dit is bij plexiglas niet aan de orde, hier is de kleur in de verschillende diktes gelijk.

Demonteren en vervangen

Wanneer de keuze is gemaakt voor het betreffende materiaal is het een kwestie van het demonteren van het te vervangen raam en het opnemen van de maten. Wanneer het gaat om een recht raam dan is het mogelijk om eenvoudig via een webshop als kunststofplatenshop.nl het gewenste raam te bestellen. Wanneer je twijfels hebt over de juiste smoktint is het altijd aan te raden om een sample in de juiste dikte op te vragen.

Gebogen ramen

Veel bootramen zijn recht, maar ook gebogen ramen komen regelmatig voor. Deze buiging is niet zelf te realiseren maar zal moeten worden uitgevoerd door een specialist die daarvoor de juiste gereedschappen in huis heeft. Voordat een gebogen raam kan worden geproduceerd zal er eerst een mal moeten worden gemaakt. Deze mal heeft exact de vorm van het te plaatsten bootraam. Als de mal klaar is wordt het juiste materiaal erop gelegd en in de oven geplaatst. Door de hitte in de oven zal de plaat exact de vorm aannemen van de mal, waarna deze kan worden afgewerkt en vervolgens op zijn bestemming kan worden geplaatst.

Wanneer het nieuwe raam binnen is kan deze eenvoudig weer worden gemonteerd in uw boot.

Over de Kunststofplatenshop.nl.

Kunststofplatenshop-logoAls webshop zijn wij gespecialiseerd in het leveren van kwalitatief hoogwaardige kunststof platen op maat. Binnen ons assortiment hebben wij platen van de kunststoffen PVC, Plexiglas, Polycarbonaat, HPL, Trespa platen en Alupanel (Dibond). Sinds kort zijn wij ook gestart met het op maat leveren van diverse technische kunststoffen.Wij leveren alle kunststof platen in verschillende diktes en kleuren. Ook hebben wij tal van speciale platen voor interieur toepassingen. Alle platen zagen wij GRATIS op de gewenst maat. Wij bezorgen de gewenste kunststof plaat op maat binnen 48 uur.

Wij hebben een deskundig team klaar staan om u van advies te dienen bij het kiezen van het meest geschikte kunststofplaatmateriaal voor uw project. Voor de grotere projecten bieden wij ook maatwerk oplossingen op het gebied van kunststof platen. Kortom, wij van Kunststofplatenshop.nl helpen u graag om uw project tot een succes te maken.

Laatst toegevoegd