Nieuwe brug bij Jirnsum leidt tot nieuwe toeristische route Friesemeren


Datum: 21-10-2015 - Bron: Friesemeren

Kaart Sylsbrege - Google MapsHet is zover: de werkzaamheden voor de nieuwe brug bij Jirnsum  De ‘Sylsbrêge’ zijn gestart! Er komt een brug met een doorvaarthoogte van 2,50 meter. Provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden willen zo het recreatieve vaarverkeer langs het Friese dorp stimuleren. Daarnaast verbeteren zij de verkeerssituatie op de Grousterdyk. Volgens planning is het werk in maart 2016 klaar. Gedeputeerde Klaas Kielstra heeft donderdag 8 oktober samen met wethouder Harry van der Molen van de gemeente Leeuwraden, het startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe Sylsbrêge in Jirnsum.

Nieuwe toeristische route

De werkzaamheden voor het verleggen van kabels en leidingen die zich langs en onder de weg bevinden die over de huidige brug loopt, zijn klaar. Nu wordt de brug gesloopt en start de bouw van de nieuwe, hogere brug. De plannen voor Jirnsum zijn samen met de inwoners vormgegeven en maken deel uit van Het Friese Merenproject. Als de  brug in 2016 klaar is, is er een toeristische route gerealiseerd die loopt van Leeuwarden, Wergea, Grou, Jirnsum, Akkrum naar Sneek zonder dat men over het Prinses Margrietkanaal hoeft te varen.

Grousterdyk

Naast het bouwen van de nieuwe brug vinden er werkzaamheden plaats aan de Grousterdyk. Deze weg, die vanaf de brug door het dorp loopt, krijgt een andere inrichting met nieuwe trottoirs. Ook gaat de maximumsnelheid omlaag naar 30 km/uur. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat inwoners van Jirnsum minder last hebben van de vele passerende auto’s. De provincie en gemeente komen hiermee tegemoet aan een nadrukkelijke wens vanuit het dorp.

Meer over de technische kant van de werkzaamheden leest u in de Cobouw


 

Laatst toegevoegd