Volvo Ocean Race: Carolijn Brouwer stuurvrouw bij Team Dongfeng


Datum: 18-03-2017 - Bron: Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race: Carolijn Brouwer stuurvrouw bij Team Dongfeng
Foto: Ricardo Pinto / Volvo Ocean Race

De Volvo Ocean Race heeft in oktober vorig jaar de regels ten aanzien van de samenstelling van de bemanning aangepast. Daarmee gaat de deur voor Carolijn Brouwer om deel te nemen aan het team Dong Feng in de race van 2017-18.
De gewijzigde wedstrijdregels limiteren de volledige mannenteams tot zeven zeilers, eentje minder dan in de afgelopen editie. Gemengde bemanningen daarentegen genieten aanzienlijke, numerieke voordelen.

De mogelijke bemanningscombinaties voor 2017-18 zijn als volgt:

7 mannen
7 mannen en 1 of 2 vrouwen
7 vrouwen en 1 of 2 mannen
5 mannen en 5 vrouwen
11 vrouwen

Het Chinese Dongfeng Race Team selecteert als eerste deelnemer aan de Volvo Ocean Race 2017-18 twee topzeilsters: de Scheveningse Carolijn Brouwer (43) en de Française Marie Riou (35). Deze beslissing bevestigt de impact van de verandering in regels, die de organisatie introduceerde om gemengde teams te stimuleren. Brouwer is na Team AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont de tweede, officieel aangekondigde Nederlander in de komende editie.

Dongfeng-schipper Charles Caudrelier brengt met deze twee vrouwen een schat aan ervaring aan boord. Samen zijn Brouwer en Riou goed voor vijf Olympische Spelen, een reeks wereldtitels en twee Volvo Ocean Races. Ze voegen zich bij
Jérémie Beyou, Stu Bannatyne en Daryl Wislang, die vorige week als eerste bemanningsleden voor de campagne van 2017-17 werden bekendgemaakt.
Carolijn Brouwer nam tweemaal eerder deel aan de Volvo Ocean Race. Beide keren met een volledig vrouwenteam. Ze debuteerde in de Race van 2001-02 met Amer Sports Too en in 2014-15 behoorde ze tot de kerngroep van Team SCA. In 1998 werd Brouwer uitgeroepen tot World Sailor of the Year, waarna ze nog aan drie Olympische Spelen deelnam. In 2008 deed ze dat als stuurvrouw van het enige gemengde team in de toen nog olympische Tornado (catamaran).

“Ik ben er erg trots op dat ik nu deel uitmaak van Dongfeng”

Voor Brouwer is naar eigen zeggen het winnen van de Volvo Ocean Race al jaren een doel. Ze verheugt zich over haar opname in het Chinese team, dat ze in de laatste race zo bewonderde. “Ik ben er erg trots op dat ik nu deel uitmaak van Dongfeng”, aldus Brouwer. “Één van de redenen waarom ik graag met Dongfeng Race Team wilde varen, is hun sterke teamgeest. De Volvo Ocean Race is uniek. Het vormt de ultieme, fysieke en mentale uitdaging. Doordat je een team fungeert, haal je het beste uit een ieder.”

Marie Riou won vier wereldtitels in Nacra 17-catamaranklasse.

Marie Riou won vier wereldtitels in Nacra 17-catamaranklasse. - Foto WikipediaNaast haar staat Marie Riou, die twee Olympische Spelen op haar naam heeft staan. Rio 2016 was haar laatste olympische optreden. Ze won vier achtereenvolgende wereldtitels in de gemengde olympische Nacra 17-catamaranklasse. De Française gaat in oktober haar debuut in de Race maken. “Ik wil al sinds mijn tiende jaar meedoen aan de Volvo Ocean Race”, reageert ze. “Hoewel ik mijn voornaamste ervaring heb opgedaan in het inshore racen rondom de boeien, heb ik altijd willen zeezeilen. De Volvo Ocean Race is voor mij het hoogst haalbare binnen het offshore racen voor teams.”
De selectie van dit tweetal vond plaats op basis van een uitvoerig evaluatieprogramma, inclusief trainen en racen. Zowel inshore als offshore in Australië en Portugal.

Carolijn viel op als stuurvrouw tijdens de haven races bij Team SCA

Carolijn viel op als stuurvrouw tijdens de haven races bij Team SCA
Ricardo Pinto / Volvo Ocean Race

Caudrelier, die Dongfeng opnieuw zal schipperen na de derde plaats overall in 2014-15, is blij met de deze aanvulling. Hij beschrijft de atletes als twee ‘buitengewoon getalenteerde zeilsters’.
“Ik heb voor Carolijn gekozen, omdat ze ons in de laatste editie tijdens de havenraces meerdere keren versloeg aan het roer van Team SCA”, licht hij zijn keuze toe. “We weten allemaal dat zij een geweldige stuurvrouw is en dat ze een groot olympisch verleden heeft. Daarvoor heb ik veel respect. Dankzij haar olympische campagnes is ze snel aan het roer en weet ze precies hoe ze de boot moet positioneren.”

Daaraan voegt hij toe dat Riou’s jaren in het olympische racecircuit een grote toegevoegde waarde voor zijn ploeg zal hebben. “Zij is een zeer goede, olympische zeilster met enorm veel ervaring. Ze komt bovendien uit Bretagne, dus ze heeft een achtergrond in het zeezeilen. Ze is sterk, ze heeft een goede spirit – wat het belangrijkste voor mij is- en ze is gewend aan het zeilen met mannen. Voor haar is de Volvo Ocean Race een droom. Ze wil net als Carolijn winnen.”

De selectie van Brouwer en Riou is het eerste signaal dat de wijziging in regels een aanzienlijke impact op de sport zal hebben.

De Volvo Ocean Race voerde de verandering door om de positie van de zeilsters te bevorderen, die anders over het hoofd gezien zouden worden wegens vermeend gebrek aan fysieke kracht en ervaring.
Onder de nieuwe regels mogen mannenteams uit maximaal zeven zeilers bestaan. Voor gemengde bemanningen zijn diverse combinaties mogelijk: zeven mannen plus één of twee vrouwen, vijf mannen plus vijf vrouwen of elf vrouwen.
De aankondiging van de overige bemanningsleden van Dongfeng Race Team volgt in de komende weken.

Dongfeng is één van de drie teams die tot dusver hun campagnes voor 2017-18 bekendmaakten. De andere twee zijn het Nederlandse team AkzoNobel en het Spaanse MAPFRE. Een vierde team is bevestigd en wordt eind maart verder aangekondigd. In de weken en maanden daarna gevolgd door meerdere.
De Race gaat op 22 oktober in Alicante van start en doet Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong, Guangzhou, Auckland, Itajaí, Newport RI, Cardiff en Göteborg aan voor de grote finish van eind juni 2018 in Den Haag.

Zeilster: Carolijn Brouwer

Geboortedatum: 25 juli 1973
Geboorteplaats: Leiden
Eerdere Volvo Ocean Races: 2
Prestaties: drievoudig olympiër en meervoudig wereldkampioen

Zeilster: Marie Riou

Geboortedatum: 21 augustus 1981
Geboorteplaats: Plougastel-Daoulas, France
Prestaties: tweevoudig olympiër en viervoudig wereldkampioen

11-10-2016
Deelname topzeilers Volvo Ocean Race gewaarborgd met aanpassing regels
De Volvo Ocean Race voert een grote verandering door in de regels ten aanzien van de samenstelling van de bemanning. Daarmee gaat de deur voor topzeilsters verder open om op het hoogste niveau van oceaanzeilen aan de editie van 2017-18 deel te kunnen nemen. Lees verder >>

11-06-2015
VOR: Vrouwenteam SCA winnaar leg 8 naar het Franse Lorient
In de vroege ochtenduren van 11 juni 2015 kleurde Team SCA, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, het Franse Lorient roze. Na 25 jaar lukt het een vrouwenteam weer om een etappezege in de Volvo Ocean Race te pakken, de derde in de racegeschiedenis. En wat voor één, schipper Sam Davies (GBR) en haar bemanning pakten de leiding op de eerste morgen van deze achtste etappe en gaf die niet meer af. Team Vestas Wind finishte als tweede, wat hun comeback een gouden rand gaf. Abu Dhabi Ocean Racing kwam als derde binnen. Lees verder >>

07-06-2015
VOR: Carolijn Brouwer: “Ik had misschien te hoge verwachtingen
Team SCA stond 2 jaar geleden voor een bijzonder moeilijke opgave: in 18 maanden tijd de achterstand op de mannen goedmaken. Aan inzet en faciliteiten geen gebrek, aan offshore zeilervaring wel. Dat het leerproces en de progressie enorm zijn, laten de resultaten nog onvoldoende zien. Soms tot frustratie van de doorgewinterde topzeilsters, maar het vertrouwen in de missie blijft onverminderd groot. Lees verder >>

Laatst toegevoegd