VOR: 12 scheveningse dames doen de Volvo Ocean zeilers uitgeleide


Datum: 15-06-2015 - Bron: Volvo Ocean Race

VOR: 12 scheveningse dames doen de Volvo Ocean zeilers uitgeleideDen Haag, 15 juni 2015 - Twaalf Scheveningse dames in klederdracht zijn aanstaande zaterdagmiddag even wereldnieuws. Samen met enkele mannen in zwarte kiel met rode zakdoek om hun nek begeleiden zij de gebronsde zeilers van de Volvo Ocean Race naar hun boten. Een oude traditie herleeft voor even.

In elke plaats waar de Volvo Ocean Race een stop heeft, vindt een lokale happening plaats. In Den Haag vroeg organisator Frans Sluyters van de pitstop aan huisarts John van der Bruggen of hij dames en heren in klederdracht kon organiseren. "We doen alles om Scheveningen op de kaart te zetten," zegt Dokter John – zo wordt hij door velen aangesproken – van der Bruggen. "Het is een oude traditie dat vrouwen hun mannen begeleiden als die vertrekken met hun vissersschepen. Ze liepen dan mee tot aan de loopplank. Vroeger was er dan altijd de angst dat ze misschien niet meer terug zouden komen. Het kon de laatste wandeltocht zijn. Met de vissers meelopen, straalt iets van hoop uit, dat ze na een zware visklus weer veilig thuis komen."

Hoofdijzer met boeken

Tiny den Heijer, ook van het Schevenings vissersvrouwenkoor, is blij om aanstaande zaterdagmiddag mee te lopen. "Naar zulke moderne schepen lopen is hartstikke mooi," zegt ze, terwijl ze haar zilveren ‘hoofdijzer’ met gouden ‘boeken’ netjes op het voorhoofd zet en de witte muts schikt. "Heel wat anders dan lopen naar zulke vissersboten." Ze wijst onderwijl naar enkele kleine roestige vissersboten die in de Tweede Haven liggen. "Ik wil zeker met zo’n zeiler op de foto."

Historisch erfgoed

Het internationale zeilgezelschap zal, als het aan Dokter John en Tiny ligt, een korte uitleg krijgen over de Scheveningse klederdracht die door hun inspanningen nu weer langzaam bekendheid aan het winnen is. Van der Bruggen: "Deze klederdracht is historisch erfgoed. Alle attributen die Tiny en de andere vrouwen dragen zijn vaak meer dan een eeuw oud: het gaat echt van moeder op dochter. Het is niet alleen het hoofdijzer met de boeken dat bekend is, maar ook de speciale oorbellen, ketting van parels met een slotje van goud, en de hartspeld die ervoor zorgt dat de cape, vaak van kamelenhaar, netjes over de schouders blijft zitten."

Sailors parade Lissabon

 Sailors Parade in Lissabon. Foto: Marc Bow

Wanneer vertrek?

De zeilboten vertrekken zaterdag 20 juni tussen 12.00 en 15.00 uur. Ze vertrekken in exact dezelfde volgorde, met dezelfde tussentijd waarop ze binnenkwamen. Volg de (social) media voor de definitieve aanvang van de Sailors Parade met de twaalf dames in klederdracht.

Laatst toegevoegd