Dragon Gold Cup in Medemblik


Datum: 11-09-2014 - Bron: Dragon Gold Cup

Titelverdediger Markus Wieser gaat na vier wedstrijden aan de leiding in het klassement. De kopgroep begint zich na vier wedstrijden uit te tekenen bij de Dragon Gold Cup in Medemblik. Met nog twee wedstrijden te gaan is het nu al een geldig kampioenschap, waarbij titelverdediger Markus Wieser aan de leiding gaat.Ondanks het lichte weer van de laatste dagen ligt het evenement goed op schema, waarin er tot en met de finaledag op vrijdag zes wedstrijden gepland zijn. In totaal doen er 86 Draken mee aan dit unieke evenement dat jaarlijks in een ander land verzeild wordt.

Wieser, die voor de Verenigde Arabische Emiraten zeilt, is niet meer zo ongenaakbaar als maandag na twee wedstrijden. De eerste en tweede race van het evenement zeilde hij twee paaltjes, waardoor hij meteen een groot gat sloeg met de overige deelnemers. Door een 25ste en een vijfde plek in de races van vandaag liet hij de concurrentie flink dichterbij komen. Poul Richard Hoj-Jensen staat nu voorlopig tweede met slechts vijf punten achterstand, Braslavets Yevgen op de derde plaats met elf punten verschil met Wieser. De beste Nederlander is Pieter Heerema op de tiende plaats. In totaal zitten er zeven Nederlandse teams bij de beste veertig.

Zwarte vlag

Tijdens de Dragon Gold Cup varen de deelnemers volgens traditie dagelijks één lange wedstrijd, zes in totaal. Alle wedstrijden tellen mee voor het eindklassement.Vandaag, woensdag, was het prachtig zeilweer met twaalf knopen wind, in tegenstelling tot gisteren toen de wedstrijd moest worden afgebroken vanwege windstilte. Daardoor zeilden de deelnemers vandaag een resail van gisteren en de geplande wedstrijd, wat het tot een lange dag maakte.
De resail begon met een zwarte vlag, omdat die gisteren bij de start ook stond. Dat leverde een aantal te vroeg gestarte boten en dus diskwalificaties op. Omdat er geen aftrekwedstrijd is bij dit evenement, telt zo'n bfd (black flag disqualification) zwaar mee in de overall stand. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Draken Klasse Huib Bannier wordt er over het algemeen zeer sportief gezeild: 'Dat is ook de missie in de Dragon Gold Cup. Omdat alle 86 boten tegelijkertijd starten, is er een grote startlijn. Dat maakt het voor het comité extra lastig om te zien wie te vroeg over de lijn is. Na een algehele terugroep volgt een zwarte vlag. Wie dan te vroeg start, wordt gediskwalificeerd."

Bij de Dragon Gold Cup starten alle 86 deelnemers in een groot startveld.

Walfestiviteiten

Voor de zeilers is er 's avonds ook genoeg te beleven. Er is een gezellige drukte op de kade bij de Oosterhaven, waar alle Draken liggen afgemeerd. Bannier: 'Gisteravond hadden we het traditionele Gold Cup diner. We serveerden een Indische maaltijd, wat natuurlijk Nederlands trots is, en die werd alom gewaardeerd. Daarna was er tot in de late uurtjes live muziek."

Over de Draak

In 1929 ontwierp de Noor Johan Anker de one-design Draak voor drie personen. Deze inmiddels 85-jarige dame is charmant, competitief en uitdagend om te zeilen. Al gauw voer de Draak in meerdere, Europese landen rond. In 1948 verwierf de klasse de olympische status, die ze tot en met de Spelen van 1972 hield. In haar postolympische jaren ging de groei gewoon verder. Mede dankzij de introductie van duurzame materialen. Vooral in de laatste twintig jaar stapten steeds meer professionele zeilers in de Draak, waarmee het niveau nog verder steeg.

Fred Imhoff is tot dusver de meest succesvolle Draken-zeiler uit Nederland. Hij pakte met zijn team de Europese titel van 1998 en won eerder driemaal de Dragon Gold Cup. Ad Bakker was de allereerste Nederlander die de Dragon Gold Cup (1987) op zijn naam schreef.

Over de Dragon Gold Cup 2014

De postolympische Draak viert dit seizoen haar 85-jarig bestaan met de zeventigste editie van de Dragon Gold Cup. Dit feestelijke evenement vindt van 7 tot en met 12 september 2014 in Medemblik plaats.
Voor de resultaten zie www.dragongoldcup2014.com.

Foto's Sander van der Borch

Laatst toegevoegd