Finnjol zeiler Postma zeker van Olympische spelen in Rio


Datum: 28-11-2015 - Bron: Delta Lloyd Kernploeg

Finnjol zeiler Postma zeker van Olympische spelen in Rio

28 november 2015 – Op de voorlaatste dag van het WK Finn in Takapuna, Nieuw-Zeeland, pakt Pieter-Jan Postma één van de vier exclusieve landentickets voor deelname aan de Olympische Spelen in 2016. De zeiler uit de Delta Lloyd Kernploeg scoorde een 6de en 7de plaats in race negen en tien. Hiermee staat Postma 7e in het algemeen klassement. Dat is goed voor een plaats in de afsluitende medalrace op 29 november met de beste tien van totaal 76 deelnemers. De Engelsman Giles Scott was al zeker van zijn derde wereldtitel met nog twee wedstrijden te gaan.

Slechte start, goede tweede helft

Postma begon niet goed aan dit kampioenschap met een 27ste en een 29ste plaats. Op dag twee herstelde de Friese zeiler zich goed met een 5e notering in de enige race van die dag. Maar daarna liep Postma weer tegen een teleurstellende 23ste en 34ste plaats aan. Dat laatste resultaat werd een schrapresultaat. En vanaf dat moment stelde Postma orde op zaken en zeilde een sterke tweede helft van het kampioenschap. Met een overwinning in race zeven als hoogtepunt.

“Mega blij”

Postma reageerde telefonisch uit Nieuw-Zeeland. “Ik ben mega blij met de landenkwalificatie. De hele week gaat het niet zo als het moet, maar ik ben heel blij dat we ondanks dat het wel voor elkaar krijgen wat er moet gebeuren.”

“Ik ben door blijven vechten”

“Ik heb de hele week moeite met het bepalen van de juiste strategie. Normaal mijn sterkste punt. En ik had niet het goede materiaal getest vooraf. Dus de snelheid was niet goed. Het overzicht had ik niet. Het viel allemaal niet samen. Maar ik put er moed uit dat andere hele goede en slimme zeilers er niet bij zitten. Ik ben door blijven vechten. Het is niet makkelijk. Maar zeker de tweede helft van de serie heb ik gewoon goed gezeild, ondanks alles wat niet klopte. En we hebben de medalrace gehaald en dat was het doel. Iedereen in mijn team heeft daar een steentje aan bijgedragen.”

“Van strategie naar tactiek”

Postma legt uit hoe hij het lek bovenkreeg: “Op dit WK doen 76 deelnemers mee. Ik moest van strategisch denken overschakelen naar meer tactisch zeilen. Soms had ik prachtige starts aan de uiteinden, maar dat hielp niets. Dan was ik ineens weer dertig bootjes kwijt. Dit is heel anders dan het testevenement in Rio met 23 boten. Je moet eigenlijk behoudend varen. Kijk naar Giles Scott. Die is om te beginnen op alle vlakken net even beter. Materiaal, snelheid en geen risico. Hij vaart heel saai, heel berekenend, geen vleugje verrassing. Maar het werkt wel. Hij is terecht wereldkampioen.”

Rio 2016

Postma had de nationale selectie in de Finn al gewonnen en ook al voldaan aan de eis van NOC*NSF met zijn derde plaats op het Olympische testevenement in augustus van dit jaar. Met deze landenkwalificatie stelt de zeiler uit de Delta Lloyd Kernploeg zijn kwalificatie op naam voor Rio 2016 zeker.

Laatst toegevoegd