Watersportverbond Talentplan kiest 29er en 49er FX centrale 2-mansboot


Datum: 09-11-2013 - Bron: Watersportverbond

Het Watersportverbond Talentplan kiest vanaf 2015 voor een centrale 2-mansboot opleiding in de zogenaamde High Performance Disciplines. De 29er en 49er FX gaan in deze lijn het hart vormen van de tweemansopleiding. Zowel jongens, meisjes als dames kunnen in deze boten sterke nationale- en vooral internationale startvelden tegenkomen. Met name deze competitie, vergelijkbaar met de Laser Radial, is belangrijk voor het ontwikkelen van talent.

Doorstroming naar olympische disciplines waarborgen

Binnen de opleidingsroute voor talentvolle zeilers richting de Olympische Spelen zijn de opleidingen in de eenmansboten via de Optimist, de Laser 4.7, Laser Radial en Laser standaard zeer succesvol gebleken. De doorstroming naar de tweemansboten bleef lange tijd achter.

Incidenteel is Nederland bij de jeugd succesvol in de 420 en 29er klasse, maar vooral de nationale velden blijven in deelnemers aantal achter. Het watersportverbond heeft onderzoek gedaan hoe er een goede route aangeboden kan worden aan talenten, om het niveau en de doorstroom naar de olympische disciplines te bevorderen.

Toekomstvisie op basis van advies en internationale benchmark

Uit sporttechnische onderzoek is gebleken dat meerdere voor –en tegen argumenten pleiten voor zowel de 420 als 29er als centrale opleidingsklasse bij de tweemansboten. Bij de 420 komt vooral het tactische en trimtechnische aspect goed tot zijn recht. Bij de 29er juist het fysieke, zeiltechnische en het nemen van beslissingen onder druk (snelheid). Diverse topzeilers gaven hun advies en waren daarin niet te beroerd om buiten hun eigen ervaringen te kijken.

De beslissing van de ISAF en het IOC om de 49er FX, 49er en Nacra 17, de zogenaamde High Performance disciplines, vast te leggen voor meerdere achtereenvolgende Olympische Spelen heeft internationaal een duidelijke trend in gang gezet. De overduidelijke populariteit van de recente America’s Cup met “foiling” catamarans speelt een grote rol.

In toonaangevende landen in de nieuwe olympische disciplines, zoals Nieuw Zeeland (vergelijkbaar in aantallen talentvolle zeilers), Denemarken (vergelijkbaar inwoneraantal), Engeland, Amerika en Australië, was men eerlijk in het antwoord naar het Watersportverbond. Ook in die landen is een duidelijke keuze gemaakt om zich te concentreren op een centrale opleidingsboot tussen de 2-mansboten in alle gevallen een High Performance boot en met name de 29er en 49er FX.

High Performance centraal binnen het Talentplan

Binnen het Watersportverbond Talentplan, tweemansboot opleiding, zullen de High Performance klassen centraal komen te staan. Vanaf 2015 wordt uitsluitend de volgende opleidingslijn ondersteund:

Optimist – (eventueel tijdelijk via Laser 4.7) – 29er – 49er FX – 49er/ Nacra 17

De 29er en 49er FX gaan in deze lijn het hart vormen van de tweemansopleiding. Zowel jongens, meisjes als dames (FX) en Heren (49er) kunnen in deze boten sterke nationale- en vooral internationale startvelden tegenkomen. Met name deze competitie, vergelijkbaar met de Laser Radial, zal het belangrijkste ingrediënt voor talenten worden om zich te kunnen ontwikkelen tot ultieme tweemansboot zeilers.

Overgangsperiode voor 420 zeilers Nationale Beloften team

In 2014 zal het Watersportverbond Talentplan nog nauw samenwerken met de 420 klasse en de goede samenwerking voortzetten. De 420 zeilers binnen het Nationale Beloften team krijgen nog alle ruimte om in 2014 naar belangrijke evenementen af te reizen en hun opleiding in deze mooie opleidingsboot af te ronden. Na 2014 krijgen ze alle ruimte om over te stappen naar de volgende fases in de opleiding in de 29er of 49er FX.

Laatst toegevoegd