Zeilster Afrodite Kyranakou krijgt Nederlandse nationaliteit


Datum: 24-12-2013 - Bron: Delta Lloyd Kernploeg

Zeilster Afrodite Kyranakou krijgt Nederlandse nationaliteit24 december 2013 - Zeilster Afrodite Kyranakou (22) heeft een droom. Olympisch kampioen worden in 2016 in Rio in de 470 klasse voor Nederland. Kyranakou is geboren in Griekenland. Haar moeder verhuisde in 2006 naar Nederland. In 2010 volgde ze haar moeder en deed een verzoek tot naturalisatie. Ondertussen won ze het jeugd Wereldkampioenschap in 2012 en zeilt ze alweer een jaar met Anneloes van Veen, de jeugd Europees kampioen van 2011. Binnenkort krijgt Kyranakou het Nederlandse paspoort en gaat het zeilduo verder als 100% Nederlands.

foto Paul Vreeker

Eerste doelstelling bereikt

Met het afronden van het naturalisatietraject heeft het duo de eerste doelstelling bereikt. De volgende doelstelling is Nederland als land plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio. Dat kan alleen als Nederlands team voor het eerst tijdens de ISAF Wereldkampioenschappen in Santander in september 2014.

Kyranakou was superblij met het nieuws. “Ik kreeg op 2 december, de dag van mijn verjaardag, een bericht dat mijn naturalisatie is bevestigd. Het beste cadeau, zeker gezien het feit dat het hele naturalisatietraject iets sneller is afgehandeld dan verwacht. We wilden het voor het ISAF WK van 2014 afgerond hebben. Begin 2014 heb ik nu het Nederlandse paspoort. Ik moet zeggen dat de hulp van het Watersportverbond en NOC*NSF cruciaal was. Dit is weer een zorg minder. Meer focus.”

Studie rechtsgeleerdheid

“Mijn eerste doel in 2012 was de Nederlandse taal leren. Dat is heel moeilijk. Ik heb een staatsexamen Nederlands gedaan in zes maanden. Ik doe nu een studie rechtsgeleerdheid in het Nederlands. Ik hou ook heel veel van strafrecht,” vervolgt Kyranakou.

“Ik heb er zoveel energie in gestoken om Nederlandse te worden. Ik ben natuurlijk altijd die Griekse. Maar Anneloes heeft mij nooit als een Griekse gezien. Wij zijn gelijkwaardig. In Griekenland pas ik ook niet echt. Ik ben rationeler, meer georganiseerd dan de gemiddelde Griekse. Maar ik hoop wel het goede van de Griekse cultuur te behouden. Altijd blijven vechten no matter what. Noem het Grieks temperament. Dat spreekt mij zeker aan.”

foto Jesus Renedo

“Liefde op het tweede gezicht”

Anneloes van Veen voegt daar aan toe. “ Wij zeilen al tegen elkaar sinds mijn twaalfde en we kenden elkaar al langer. Het was liefde op het tweede gezicht. We vullen elkaar aan. Ik ben anders. Ik ben net zo gepassioneerd over het winnen van goud in Rio, maar Afro is echt een tijger in de boot.”

Twee teams, 1 ticket voor Rio

Kyranakou en Van Veen trainen samen met het team van Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens. Kyranakou vertelt daarover: “We varen in twee vaste teams. Vier vrouwen is altijd moeilijk. Ook in sport, ook in het leven. Maar op het water zijn we heel productief samen! We moeten ook samenwerken om beter te worden op weg naar Rio. Ik wil een medaille daar leef ik voor.”

Griekse coach in Nederlandse dienst

De twee Nederlandse 470 teams in de Delta Lloyd Kernploeg worden getraind door een Griekse coach. Dat is toevallig. Coach Jacco Koops heeft Ilias Mylonas benaderd tijdens de spelen van 2012 in Weymouth. Mylonas was coach van de gouden medaillewinnaar in de 470 klasse in 2004. De Griek deelde de visie van Koops en is ondertussen een van de ervaren coaches van de Nederlandse ploeg.

Van Veen sluit af: “We staan aan het begin van onze campagne naar Rio we hebben nu alles onder controle. We leren nog heel veel. Maar alles klopt nu. Coach, programma, team, trainingspartners en onze nationaliteit. Zo ver zijn we nog nooit geweest.”

Laatst toegevoegd