Getijdenwater en weten uit welke richting en kracht de stroom loopt?


Datum: 21-02-2011 - Bron: Vaarwinkel

Als u vaart op getijdenwater dan wilt u weten wat de actuele waterstand is, maar ook wilt u weten uit welke richting de stroom komt en met welke kracht. Al deze informatie kunt u onder andere vinden in de HP33 Waterstanden en stromen van de Dienst der Hydrografie.

Stroomkaarten ook los bestellen

StrommschuifkaartDe HP 33 biedt een overvloed aan informatie die u misschien niet altijd nodig zult hebben. Het alternatieve boek Getijtafels in Nederland van de SDU biedt echter geen informatie over de stroom. Klanten stelden ons vaak de vraag "kan ik de stroomkaarten ook los bestellen?". Vanaf vandaag kan dat!

Handige stroomschuifkaarten

Met behulp van de informatie uit de HP 33 heeft Nautisch Instituut Nauticum een aantal heel handige stroomschuifkaarten samengesteld.
Een stroomschuifkaart bestaat uit een hoes van dik papier voorzien van gaten. Op de hoes staat aan weerszijden een bepaald zeegebied in kaartvorm op kleine schaal. Door een schuif te bewegen in de hoes, wijzigt de stroominformatie die zichtbaar is in de gaten. De schuif moet worden gezet op het aantal uren voor of na HW ten opzichte van de basishaven die op het kaartje staat. De stroominformatie wordt gegeven door middel van pijlen en met de stroomsterkte in tienden van mijlen.

Een stroomschuifkaart werkt snel en heeft een handzaam formaat. Een stroomschuifkaart kunt u vele jaren achtereen gebruiken. Het patroon van de getijstromen in een bepaald gebied zal immers niet snel veranderen.

Voor elk vaargebied waar de stroom een belangrijke invloed heeft zijn er stroomschuifkaarten:

 

Laatst toegevoegd