Henk de velde zeilt de Route du Rhum in 2018


Datum: 05-12-2015 - Bron: Henk De Velde

Ik mis de oceaan. Ik mis de verte, de horizon, het immense blauw…

Henk De Velde - Ik mis de oceaan. Ik mis de verte, de horizon, het immense blauw…Zoals jullie weten wil ik in 2018 de Route du Rhum zeilen. De Route du Rhum is een non-stop solo wedstrijd over de Atlantische oceaan die elke vier jaar wordt gevaren. De race werd in 1978 voor het eerst gehouden, en behoort tot de meest veeleisende solowedstrijden.

Foto: Henk De Velde

De wedstrijd start voor de kust van het Franse Saint Malo en eindigt in Pointe a Pitre in Guadeloupe. De totale lengte is 3540 zeemijlen (circa 6500 kilometer), hoewel de uiteindelijk afgelegde afstand per deelnemer verschilt. De start vindt in november plaats; afhankelijk van de aanwezigheid van herfststormen wordt hiermee geschoven. Vorig jaar lagen er 92 boten aan de start. In de race-week voor de start komen er 2.000.000 bezoekers de boten bekijken. Rond Saint Malo zijn er voor 80.000 autos parkeerplekken gecreëerd en men wordt gratis met shuttle bussen naar de haven gebracht. Op de dag van de start staan er 200.000 mensen op de kapen de zeilers uit te zwaaien. 100den miljoenen hits op de sociale media. Met de modernste communicatie middelen zijn de schepen “live” te volgen.

In Nederland teren we op Conny van Rietschoten en recent op een paar deelnames aan de VOR met name ABN-Amro en Brunel. De rest is vergeten. De deelname van Dimitri Simons in de Transat 650 (2015) wordt nauwelijks genoemd. Dat de VOR Brunel een Atlantisch record breekt staat in de krant maar wat stelt dat record voor, de C1000 zeilde in 1999 al in 9 dagen van Madeira naar Santa Lucia.

Het werkelijke oceaan zeilen speelt zich toch af in Frankrijk. De berichtgeving in de media daar is enorm. Solo zeilers hebben interviews op alle lokale en nationale televisie, radio en in de kranten. Media-aandacht voor een Vendée Globe campagne bijvoorbeeld loopt in de miljoenen.

Lees hier verder >>

Laatst toegevoegd